Zamyšlení Jana Petránka

/ Tomáš Weiss

"Jsem pro tvrdý nátlak veřejnosti na nenažranost", říká Jan Petránek (1931), novinář a rozhlasový komentátor. Snad celý život má od brzkého rána zapnuto několik rozhlasových a televizních stanic najednou. A snaží se myslet vlastní hlavou a být každý den trochu kacířem. Informovaným heretikem proti tomu, co jedna paní povídala.

Další články

TV Kosmas

Týdny Olgy Stehlíkové ve Fra

Olga Stehlíková (1977) si roky na svoje Týdny počkala. Ať už to bylo z jakýchkoliv důvodů, dobře tak. Z další možné plevelné rybky české poezie je možná i díky vyčkání a publikační zdrženlivosti pěkně zubatá štika. Týdny jsou živé, tragikomické, ironické, sebeparodující. Jsou o školce, na níž není nic mateřského, o krojovaném sporáku, o těch, které si berou tvého muže za ženu, o vzpomínkách, vyškrábaných kyretou. "Řekni bazén, prsa máš až na zem".
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Juan José Saer - objevování legendárního Argentince

Půl roku mi trvalo, než jsem si o Vánocích přečetl knihu Pátrání. Od té chvíle nechápu, jak mohlo tolik let trvat, než byla do češtiny přeložena první kniha Juana Josého Saera (1937 - 2005). Letos to bude 10 let od jeho smrti. Možná i to bude důvod k lepšímu seznámení. Zatím máme díky nakladatelství Runa a překladateli Janu Machejovi k dispozici dvě knihy a na třetí se pracuje.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Happy Birthday, Elvis!

8.ledna 2015 to mohla být pěkná veselice. Dejme tomu prošedivělá obtloustlá rokenrol star s pískajícím naslouchátkem v uchu, by přijímala gratulace z celého světa. Ale Elvis Presley umřel už v srpnu 1977. I když určitě znáte ten logický důkaz: Elvis je Bůh, Bůh je věčný, tedy Elvis žije!