Myš letí přes Atlantik

/ Tomáš Weiss

Charles Lindbergh, teprve jako pětadvacetiletý letec, vzlétl se svým jednomotorovým strojem Spirit of St. Louis z Rooseveltova letiště na Long Islandu 20. května 1927 a za necelých 34 hodin přistál v Paříži. Jako první nonstop přelet. Jeho příběh inspiroval německého kreslíře Torbena Kuhlmanna. Do role odvážného letce obsadil myšáka. Myšák studuje, kreslí, plánuje, staví, zkouší, překonává všemožné překážky, ale hlavně se nevzdává. Překlad Radek Malý.

Další články

TV Kosmas

Začal boxovat v koncentráku

Herck Haft boxovat musel. V šestnácti se ocitnutl v koncentráku a box mezi vězni byl pro nacisty zábavným rozptýlením. Sázeli na vychrtlé soupeře jako na koně nebo vlastně spíš jako na chrty. Boxovalo se doslova o život, kdo prohrál, měl to spočítané. A bojovat jako amatér třeba s profi boxery, kteří byli v koncentráku zavření....Komiks namaloval podle Haftovy biografie Reinhard Kleist, průkopník grafického románu v Německu.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Tak básnil Bondy v padesátých letech

Nejneuvěřitelnější část díla Egona Bondyho (1930 - 2007) právě vyšla. První svazek jeho Básnických spisů totiž zahrnuje poezii z let 1947 - 1963. Ivan Jirous o Bondym říkával, že byl chorobně zbabělej, ale že plusy jeho života vysoce převyšujou jeho mínusy. Kdykoliv si čtu jeho básničky z padesátých let, z let, kdy jste zahučel v kriminálu za špatnej pohled a za zbytečnou upřímnost vás rovnou pověsili, nestačím se divit, co si dovolil dát Bondy na papír.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Jak pracuje literární agentura?

Zajímalo nás, jestli je to tak, že vám jednoho dne zazvoní jako začínajícímu nakladateli telefon a tam se ozve: Tady literární agentura, jak vám mohu pomoci k bestselleru?" Jako všechny věci na světě, je to pochopitelně složitější a mnohem méně romantické. Ale jisté je: bez dobře pracujících literárních agentů se žádný knižní trh na světě prostě neobejde.