Jak pracuje literární agentura?

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Zajímalo nás, jestli je to tak, že vám jednoho dne zazvoní jako začínajícímu nakladateli telefon a tam se ozve: Tady literární agentura, jak vám mohu pomoci k bestselleru?" Jako všechny věci na světě, je to pochopitelně složitější a mnohem méně romantické. Ale jisté je: bez dobře pracujících literárních agentů se žádný knižní trh na světě prostě neobejde.

 

Další články

TV Kosmas

Nesahat na můj knír

Jmenuje se Charlie Mortdecai a je to bohatý pitomec. Ve filmu si ho s chutí zahrál Johnny Depp. Dokonce prý přišel za režisérem s knihou a řekl, že v tomhle by rád hrál hlavní roli. Knihu napsal Kyril Bonfiglioli (1928 - 1985), další z rodu britských humoristických autorů jako je třeba P.G. Woodhouse. Mix Bonda se Saturninem a Mr. Beanem. Protřepat, nemíchat!
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Zamyšlení Jana Petránka

"Jsem pro tvrdý nátlak veřejnosti na nenažranost", říká Jan Petránek (1931), novinář a rozhlasový komentátor. Snad celý život má od brzkého rána zapnuto několik rozhlasových a televizních stanic najednou. A snaží se myslet vlastní hlavou a být každý den trochu kacířem. Informovaným heretikem proti tomu, co jedna paní povídala.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Týdny Olgy Stehlíkové ve Fra

Olga Stehlíková (1977) si roky na svoje Týdny počkala. Ať už to bylo z jakýchkoliv důvodů, dobře tak. Z další možné plevelné rybky české poezie je možná i díky vyčkání a publikační zdrženlivosti pěkně zubatá štika. Týdny jsou živé, tragikomické, ironické, sebeparodující. Jsou o školce, na níž není nic mateřského, o krojovaném sporáku, o těch, které si berou tvého muže za ženu, o vzpomínkách, vyškrábaných kyretou. "Řekni bazén, prsa máš až na zem".