Najdi v sobě svoje lepší já a pevně se ho drž!

/ Tomáš Weiss

Blbej limonádičkovej titulek? Jenže co vlastně celý život jiného děláme? Kniha s názvem Divočina je o snaze přetnout skutečnou poutí drsnou přírodou setrvačnosti těch špatných věcí, které se na člověka můžou shodnou nejrůznějších náhod a nehod začít lepit. Filmový scénář napsal Nick Hornby a v hlavní roli můžete vidět Reese Whitherspoonovou.

A takhle hodnotí příběh komentáři na Česko-slovenské filmové databázi někteří přispěvatelé:

Film svým námětem připomene obdobný kousek 127 hodin, byť oba hlavní představitelé měli jinou motivaci pro to, aby ze své cesty nakonec vyšli jako docela jiní lidé. Na Divočině mě zaujalo následující: jestli se Reese popere s takto dramatickou rolí, jestli se můj oblíbený spisovatel Nick Hornby vypořádá s filmovým scénářem (což mu, narozdíl od knížek, imho zatím až tak moc nejde) a jestli mě film zaujme natolik, že popátrám po jeho knižní předloze. Po shlédnutí můžu říct: ano, ano a ano. Byť jsem doufal v ještě větší drámo, musím uznat, že hlavně Reese Witherspoon tu podává asi svůj nejlepší výkon v kariéře (asi určitě), ono už jen pohled na to metr a půl "velké" tintítko, kterak se pere s metr a půl velkým batohem zasluhuje obdiv :-) Výtečná hudba a samozřejmě krásná americká krajina tu potom hrajou druhou a třetí nejzásadnější roli.  Ramiréz 85

Cheryl to neměla v životě lehké (přestože znám lidi, kteří to měli mnohem horší), ale měla něco, co spoustu lidí nemá. Odhodlání a pevnou vůli. Ukažte mi holku na heroinu, která nemá nikoho, zato má spoustu sexu s neznámýma mužskýma a já vám řeknu, jak dopadne. Její pouť byla zajímavá, byla milá a taková upřímná. Chápu jí. Neříkejte, že nemáte takový choutky. Ona narozdíl ode mě, měla tu odvahu, která mi chybí. Film se mi líbil, ani na chvilku jsem se nenudila ačkoliv nebyl nikterak akční a Reese, jsem ráda, že hraje i takové role. Všechno jsem jí věřila. Díky!     Sinecod

 

Další články

TV Kosmas

Po Průvodci protektorátní Prahou se připravte na Krvavé finále

Loňská Magnesia Litera měla celkem překvapivou knihu roku - Průvodce protektorátní Prahou. Něco na té formě - přehledně utříděných informací a fotografií - a tématu zapadlo do sebe. Knihy Jiří Padevěta se tak od vydání na jaře 2014 prodalo dodnes nečekaných 11 tisíc kusů. Na Velký knižní čtvrtek vyjde podobně připravený průvodce, tentokrát zaměřený na březen až květen 1945 na území protektorátu. Konec války se blíží, ale to bývají často ty nejstrašnější chvíle pro civilní obyvatelstvo.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Pipi Dlouhá Punčocha - 70 let dětské anarchistky

První knížka s Pipi vyšla skutečně už v roce 1945. Jméno dostala Pipi od devítileté dcery Lindgrenové, Karin, které matka začala příběh vyprávět, když byla doma nemocná a nemohla do školy. Příběhy Pipi je třeba dětem znovu a znovu číst. Je to totiž kniha podvratná. Dělá z dětí malé anarchisty, kteří pak svádějí svoje společenské zápasy s establishmentem mateřských školek a školních jídelen a dětských doktorů a rodinných oslav...a tak. Pipi prostě pomůže se správnou výchovou.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Vlnobití na moři slovenské fotografie

Skupina slovenských fotografů, studujících počátkem 80. let 20. století na pražské FAMU: Jano Pavlík, Tono Stano, Rudo Prekop, Miro Švolík, Vasil Stanko, Kamil Varga, Peter Župník, Martin Štrba. Každý z nich vyrostl v silnou osobnost, která se vydala vlastním směrem. Dokument kameramana Martina Štrby běží v kinech nebo je k vidění ve streamu na www.aerovod.cz.