Pipi Dlouhá Punčocha - 70 let dětské anarchistky

/ Tomáš Weiss

První knížka s Pipi vyšla skutečně už v roce 1945. Jméno dostala Pipi od devítileté dcery Lindgrenové, Karin, které matka začala příběh vyprávět, když byla doma nemocná a nemohla do školy. Příběhy Pipi je třeba dětem znovu a znovu číst. Je to totiž kniha podvratná. Dělá z dětí malé anarchisty, kteří pak svádějí svoje společenské zápasy s establishmentem mateřských školek a školních jídelen a dětských doktorů a rodinných oslav...a tak. Pipi prostě pomůže se správnou výchovou.

Další články

TV Kosmas

Vlnobití na moři slovenské fotografie

Skupina slovenských fotografů, studujících počátkem 80. let 20. století na pražské FAMU: Jano Pavlík, Tono Stano, Rudo Prekop, Miro Švolík, Vasil Stanko, Kamil Varga, Peter Župník, Martin Štrba. Každý z nich vyrostl v silnou osobnost, která se vydala vlastním směrem. Dokument kameramana Martina Štrby běží v kinech nebo je k vidění ve streamu na www.aerovod.cz.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Myš letí přes Atlantik

Charles Lindbergh, teprve jako pětadvacetiletý letec, vzlétl se svým jednomotorovým strojem Spirit of St. Louis z Rooseveltova letiště na Long Islandu 20. května 1927 a za necelých 34 hodin přistál v Paříži. Jako první nonstop přelet. Jeho příběh inspiroval německého kreslíře Torbena Kuhlmanna. Do role odvážného letce obsadil myšáka. Myšák studuje, kreslí, plánuje, staví, zkouší, překonává všemožné překážky, ale hlavně se nevzdává. Překlad Radek Malý.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Začal boxovat v koncentráku

Herck Haft boxovat musel. V šestnácti se ocitnutl v koncentráku a box mezi vězni byl pro nacisty zábavným rozptýlením. Sázeli na vychrtlé soupeře jako na koně nebo vlastně spíš jako na chrty. Boxovalo se doslova o život, kdo prohrál, měl to spočítané. A bojovat jako amatér třeba s profi boxery, kteří byli v koncentráku zavření....Komiks namaloval podle Haftovy biografie Reinhard Kleist, průkopník grafického románu v Německu.