Smrť si přišel pro Pratchetta

/ Tomáš Weiss

Ve věku 66 let zemřel sir Terry Prachett. Ten, který použil žánr fantasy k velmi hluboké a nebanální satiře světa. V nejlepší tradici anglických ironiků si utahoval z klišé, která dělají náš život komickým a z nás občas pěkné kašpary. Svoji Úžasnou zeměplochu psal víc jak 30 let. Překladatel Jan Kantůrek právě dokončil posledních pár stránek překladu zeměplošského románu Pod parou (Stoupající pára). Kniha by měla vyjít v nakladatelství Talpress v dubnu 2015.

Další články

TV Kosmas

I animovaný film mívá nějaký scénář

Fialový, upovídaný, přátelský. To je charakteristika hlavního hrdiny sci-fi knihy pro mrňavé až malé. Zmatky Buvana jménem O narůstají světelnou rychlostí, takže děti by se měly bavit. Animák od Dreamworks nevypadá jako nejoriginálnější film na světě, ale jako trailer na knihu myslíme dostačující.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Léčivá síla piva

Jsme uprostřed půstu. Liga otevřených mužů dokonec vyhlásila Suchej měsíc - tedy v únoru se měli muži mírnit v nadměrné konzumaci alkoholu. A v tom se člověku dostane do ruky jedna z knih o bláhodárnosti piva. Takže: alkoholismus nebo blahodárnost? Jak tvrdí kniha - kdybychom my pijáci piva byli schopni vypít denně jen dvě piva, záživali bychom s pivem jen samý wellness. Z restaurací by se tak stala sanatoria a....
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Najdi v sobě svoje lepší já a pevně se ho drž!

Blbej limonádičkovej titulek? Jenže co vlastně celý život jiného děláme? Kniha s názvem Divočina je o snaze přetnout skutečnou poutí drsnou přírodou setrvačnosti těch špatných věcí, které se na člověka můžou shodnou nejrůznějších náhod a nehod začít lepit. Filmový scénář napsal Nick Hornby a v hlavní roli můžete vidět Reese Whitherspoonovou.