Zemřela Jiřina Šiklová - kočka, která nikdy nespala

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Ne, že by nikdy nespala - ale smysl titulku je jasný – socioložka Jiřina Šiklová rozjela za svého života tolik akcí a seznámila se a ovlivnila tolik lidí v celém Československu, že bude opravdu mnoha lidem chybět. Tohle video jsme natočili v Knihovně VH na večírku k jejím osmdesátinám. Tohle byla - a pro mnoho lidí stále bude - paní Jiřina: kotel energie, co na srdci, to na jazyku, smysl pro humor, pořád myslící na to, jestli nemůže životu kolem sebe nějak pomoct.

Další články

TV Kosmas

Cena Evropské unie za literaturu 2021: Lucie Faulerová - Smrtholka

Vítězný román Smrtholka je druhou prózou jedenatřicetileté autorky. Debutovala v roce 2017 knihou Lapači prachu. Roku 2011 se českým vítězem stal Tomáš Zmeškal s prózou Milostný dopis klínovým písmem, o tři roky později uspěl Jan Němec s Dějinami světla a naposledy v roce 2017 Bianca Bellová s románem Jezero.
 | Knihovna VH
TV Kosmas

Viktorie Hanišová a její kniha rozhovorů o environmentálních aktivitách ve městě Beton a hlína

Většina obyvatel západního světa žije ve městech. V prostředí, které v naší kulturní představivosti nahradilo přírodu, v „betonové džungli“. Ale, ve městech se něco děje...tu je záhon, odněkud smrdí kompost, všude bzučí včely, tamhle někdo vysadil strom, v obchodě se prodávají vejce od nespoutaných slepic, kytička na kavárenském stolku je z náletových rostlin…Víc v knize rozhovorů Viktorie Hanišové.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Cenu Jiřího Ortena 2021: Šimon Leitgeb za básnickou sbírku Betonová pláž

Přímočará básnická sbírka Šimona Leitgeba Betonová pláž, románové zápisky mladé schizofreničky Gábiny Pokorné V hlavě a prozaický debut Kláry Vlasákové Praskliny. Tyto knihy vybrala odborná porota z 21 přihlášených titulů ucházejících se o prestižní Cenu Jiřího Ortena (CJO), kterou udílí Svaz českých knihkupců a nakladatelů talentovaným autorům do 30 let. Vítěz byl vyhlášen, vše zaznamenáno na videu.