Motörhead hrají lidovky

/ Tomáš Weiss

K oblíbeným kratochvílím Lemmyho Kilmistera, Phila Campbella a Mikkeyho Dee patřila reinterpretace cizích písní. Oblíbené skladby s chutí předělávali –prohnali je skrz tzv. Motö-rizer, jak říkali procesu opatřit písničku tvrdými rockovými aranžemi.

Oni jsou totiž lidovky a lidovky. Každý vlastně může považovat za lidovku něco jiného. Zatímco pro někoho je to Vyvalte sudy nebo Když se ten tálinskej rybník nahání, jiný může fandit Rose na kolejích nebo Všichni už jsou v Mexiku. Mnozí se ale hlásí k partě, pro kterou termín lidovka znamená rokenrol Elvise Presleyho, písničky Beatles, Rolling Stones nebo třeba takoví Heroes Davida Bowieho. A pokud k tomu máte rádi, když muzika hezky sype kupředu, klucí přitom tlačej na pilu bez zbytečných kudrlinek a nad vším tím deklamuje ty nesmrtelné slogany chraplák nesmrtelného Lemmyho (který ovšem bohužel mezitím umřel) - tak nám všem tuhle desku z celého srdce doporučuju. Protože tohle jsou přece naše písně táborových ohňů, tohle jsme svého času vyřvávali po nocích ( a možná stále vyřváváme), u těhle songů jsme se s air-kytarou kroutili před zrcadlem, zakláněli se při sólech a třepali palicí. Písně jsou to skočné, v autě a při rozjetém večírku rozhodně jako když je najdete. Osobitá interpretace jim dodává na syrovosti a třeba si řeknete, že se je konečně naučíte na kytaru. A pak jednou u podzimního táboráku překvapíte třeba takovou Rockaway Beach od Ramones nebo Jumping Jack Flash od Stounů.

Další články

TV Kosmas

Kdysi člen Genesis, pak solově, teď obojí - vyšla autobiografie Phila Collinse

Od intelektuálního art rocku se Genesis postupně dostali až k hitparádovým písním. A s nimi pochopitelně i jejich bubeník a nakonec i spolu-zpěvák (s Peterem Gabrielem) Phil Collins. Pro zájemce o to, jak vidí svoji kariéru, právě česky vychází autobiografie Ještě žiju.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Vítání občánků - Andy Warhol Gigant

Vydání knihy Warhol Gigant mělo i svoje oficiální uvítání a pomazání. Za účasti patronů Zuzany Stivínové, Lukáše Hejlíka a Michala Cihláře. Takhle nějak to pro informaci proběhlo.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Se Zuzanou Stivínovou o otiscích Andyho Warhola

Herečka Zuzana Stivínová žila a pracovala několik let v New Yorku. Když ji nakladatelství Argo požádalo, aby se stala patronkou jejich limitové monografie Warhol Gigant, kývla. Tak tedy pár otázek na téma ona - New York - Warhol.