Jozef Karika o Trhlině: Čtivost a napětí nemusí být na překážku literární kvalitě

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Jozef Karika je slovenský spisovatel, jeho žánrové knihy ale kupodivu nejprve vycházely česky. Patří k těm autorům, kteří se snaží spojit napětí, dobrodružství, mysteriózní až hororovou atmosféru s vážnými společenskými a lidskými tématy. Co tedy čekat od jeho Trhliny, od příběhu divného kopce, kde se údajně ztrácejí lidé?

 

Další články

TV Kosmas

Gavin Extence o Potížích s empatií

Další ze série videí, které vznikly v Městské knihovně v Praze o Velkém knižním čtvrtku, podzim 2017. Tentokrát jsme díky pomoci Petra Viziny zachytili Angličana Gavina Extence (1982), který do Prahy přijel představit osobně svoji, do češtiny první, přeloženou knihu Potíže s empatií. Emapaťák, co říkáte!
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Opravdu velký zájem čtenářů o autory Velkého knižního čtvrtku , podzim 2017

Tentokrát by bývalo třeba sál v pražské Městské knihovně přifouknout. Na autory 12 knih letošního podzimního VKČ bylo zvědavo tolik lidí, že nestačily židle a nestačil ani čas vyhrazený pro Petra Vizinu a jeho hosty. Ale řekněte sami - je lepší řešit potíže růstu nebo nezájem?
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Pomoc univerzitní knihovně v Iráku, pomoc pro čtenáře v tísni

Běží sbírka Pomozme knihovně!, která má za cíl obnovení Ústřední knihovny Mosulské univerzity v Iráku. Šlo o jednu z nejvýznamějších knihoven na Blízkém Východu. Pod nadvládou Islámského státu v letech 2014 - 2016 byla však knihovna vystavena soustavnému plenění, rabování, pálení knih. V závěrečných bojích byla vybombardovaná. Sbírku pořádá Člověk v tísni, inciativa vyšla od pracovníků knihovny Filosofické fakulty UK.