Když dramatik dobude kina - Martin McDonagh a jeho 3 bilboardy

/ Tomáš Weiss

Komu něco říkalo jméno irského divadelníka, toho prapodivný název filmu 3 bilboardy kousek za Ebbingem spíš nalákal. McDonagh bývá pro přiblížení kótován Beckettem a Tarantinem. A vlastně ano - někde mezi černou ironií a metafyzikou se rodí kouzlo jeho dialogů a scén. Třeba i díky tomuto filmu víc čtenářů časem pochopí, jak skvělé čtení jsou špičkoví dramatici současnosti.

Podle některých zdrojů je Martin McDonagh v současnosti 2. nejhranějším dramatikem na světových divadelních scénách, hned po Shakespearovi. Jeho hry se vyznačují dokonale stylizovanými dialogy v úsporných větách, již zmiňovaným „filmovým“ střihem a scénami plnými explicitního násilí a černého humoru, který přechází do groteskní nadsázky. Autor vnímá svět jako kruté místo, kde neexistují žádné morální ani jiné hodnoty. Jeho postavami jsou obvykle primitivní figury ze dna společnosti, jejichž touhy jsou řízeny nenávistí, egoismem a vlastním pohodlím. csfd.cz

Další články

TV Kosmas

S Petrou Hůlovou o divadle, provokaci a její nové knize Stručné dějiny Hnutí

Spisovatelka a dramatička Petra Hůlová má za sebou 8 knih a pár divadelních inscenací, které kdysi začaly Českou pornografií a autorka s nimi rozhodně hodlá pokračovat. V bufetu pražského Meetfactory, kde Petra našla svoje spisovatelské zázemí, jsme si povídali i o nové knize Stručné dějiny Hnutí, která by měla vyjít v březnu 2018.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Příběh služebnice 2 - druhá série bude mít v Americe premiéru 25. dubna

Nedalo se zcela jistě odolat. Úspěch první části dystopického TV seriálu podle knihy Margaret Atwoodové byl obrovský. A tak je nachystáno 13 epizod druhé série. Ta vznikla za konzultačního dohledu kanadské spisovatelky, ale samotný příběh už si volně a svobodně variuje. Podle fantazie, ale částečně také podle současné americké reality.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Pěšky mezi buddhisty i Armény

Ladislav Zibura je novinář a cestovatel. Na pěších poutích (Řím, Santiago de Compostela, Jeruzalém, Nepál, Čína) už nachodil přes 5 000 kilometrů, další tisíce kilometrů najezdil na kole a stopem. O svých cestách napsal dvě knihy, které se staly bestsellery (40 dní pěšky do Jeruzaléma, Pěšky mezi buddhisty a komunisty). Kromě psaní knih také objíždí republiku s cestovatelskými projekcemi, která bývají pravidelně vyprodané. Teď s aktuální novinkou Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii.