A na topole podle skal, zelený mužík zatleskal...

/ Tomáš Weiss

Představte si, že jste americký producent filmu a přijdou za vámi umělci (byť renomovaní) a řeknou: máme skvělej materiál, bude to romantický film o lásce uklizečky laboratoří a amazonského vodníka. Bude to tak z roku 1960 a dostane to spoustu Oscarů. A vy potáhnete z doutníku, zatleskáte ručičkama a nakonec na filmu ještě vyděláte. Tak tomu řikám frajeřina. Příběh vychází i v knižní podobě.

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland. Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. CinemArt

Další články

TV Kosmas

Česky vyšla novinka Dana Browna, ten zdraví své české čtenáře

Knihkupectví mají s každou novou knihou Dana Browna posvícení. Jinak to nebude ani s Počátkem. Teď se dočkali čeští čtenáři. Ti si koupí knihu v prvních minutách středy 7. února. Některá knihkupectví budou mít po půlnoci otevřeno. To se tak u global-bestsellerů sluší.
 | nakladatelství Argo
TV Kosmas

Vítání Hřbitovní hlíny

Nejvtipnější dílo irského modernismu, Hřbitovní hlína Máirtína ÓCadhaina, konkrétně jeho český překlad Radvana Markuse, bylo uvítáno jak se patří - pivem, whiskou a irskou hudbou. Úvodní slovo redaktorka Hana Zahradníková, ukázku čte překladatel Radvan Markus.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Magdalena Rutová, Radio Buch a Linostock

Výtvarnice a ilustrátorka Magdalena Rutová dotáhla do konce jeden ze svých dávných projektů - audio-výtvarný koncept pro děti Radio Buch. A taky provozuje první internetovou linorytovou databanku Linostock.com.