Velký knižní čtvrtek - jaro 2018: Lisa McInerneyová - Nádherná kacíčství

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Lisa McInerneyová (* 1981) vstoupila do povědomí čtenářů nejprve svým oblíbeným blogem Prdel Irska (The Arse End of Ireland), ale jejím cílem bylo prorazit ve „vysoké“ literatuře (za kterou se, na rozdíl od blogu, taky platí). To se jí suverénně povedlo hned prvním románem Božská kacířství (The Glorious Heresies, 2015), za který získala ceny Baileys Women’s Prize a Desmond Elliott Prize a na další byla nominovaná.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2018: Petr Daniel - Sestra smrt

Petr Daniel (nar. 1975) se do povědomí čtenářů zapsal především svou třetí prozaickou knihou, románem Straka na šibenici (Host 2015), který byl nominován na cenu Magnesia Litera a Cenu Josefa Škvoreckého
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2018: Lukáš Kuta: Pecková - Dítě štěstěny

O tom, co to obnáší, „být částečkou geniální hudby“, o sólovém zpěvu jako toreadorství, o pozici klasické hudby v době vycizelovaných hudebních nahrávek, o velkém životním štěstí i o držkopádech je niterný a vzácně kompaktní knižní rozhovor Dagmar Peckové s houslistou, skladatelem a hudebním publicistou Lukášem Kutou. Pecková: Dítě štěstěny.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2018: Tomáš Boukal - Hřbitov nevěst

Tomáš Boukal (*1977) vystudoval etnologii na FF UK. Pracuje na Katedře sociální a kulturní antropologie FF Univerzity Pardubice. Dlouhodobě se zabývá původním obyvatelstvem Severu, především vztahem lovců, rybářů a sběračů tajgy s jejich životním prostředím. Podnikl řadu cest mezi původní obyvatelstvo Sibiře a severní Kanady. Několik let žil na Altaji (jižní Sibiř).