Nominace na Literu 2018: Patrik Ouředník

/ Tomáš Weiss

Na Literu za publicistiku je nominován Patrik Ouředník, žijící dlouhou ve Francii a z této pozice také popisující nebezpečí islamismu pro evropský liberalismus, ale také o nesprávnou toleranci, která brání reformaci islámu a islamismus vlastně rozfoukává. Ve Francii jde o realitu, které je Ouředník nablízku.

Jak napsala zpěvačka skupiny ŽIvé kvety Lucia Piussi, z delšího textu vybíráme:

Srozumitelným jazykem, hlubokou znalostí evropské historie a islámu, vysvětluje Ouředník skutečnou civilizační srážku. Dílo vzníklo jako polemická reakce na Halíkovo "Já nejsem Charlie", ale hluboce přesahuje rozměr běžné argumentační výměny... Ouředník knihu začíná případem posledního verdiktu smrti za rouhání ve Francii v roce v roce 1765 - a skrze náš vlastní civilizační výdobytek, právo rouhat se, odhalí celou podstatu dvou neslučitelných koncepcí....Místo toho, aby jsme hájili, a jednoznačnou svobodu karikovat náboženství, islám nevyjímaje, chránili, ustupujeme před "středověkou " formou islámu v rámci falešné tolerance. A co je nejhorší: celou svojí západní slepotou, bráníme vnitřní obrodě těch menšinových snah, které se uvnitř  islámu snaží o reformaci. Tím též přispíváme do ohně islamismu."

Další články

TV Kosmas

Nominace na Literu 2018: Ivana Myšková

Jako každý rok připravily knižní ceny Litera krátké video-medailonky nominovaných, které běží v České televizi před slavnostním vyhlášením, které bude letos 4. dubna. Ivana Myšková je oční tip na vítězku kategorie Próza. V souboru povídek je jich velká většina opravdu povedených a hlavně jsou tu jasné přednosti: Myšková to myslí s literaturou vážně, nepodlézá stylem ani tématy, dokáže být odvážná.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Popírání holocaustu: svoboda slova neznamená svobodu lhát

Film líčí právní spor uznávané spisovatelky a historičky Deborah E. Lipstadtové (Rachel Weisz) proti Davidovi Irvingovi (Timothy Spall), který ji obvinil z urážky na cti. Lipstadtová totiž veřejně označila Irvinga za člověka popírajícího holocaust. V anglickém právním systému padá v případě urážky na cti důkazní břemeno na žalovaného, proto musí Lipstadtová a její právní tým, vedený Richardem Ramtonem (Tom Wilkinson), dokázat, že k holocaustu skutečně došlo.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2018: Lisa McInerneyová - Nádherná kacíčství

Lisa McInerneyová (* 1981) vstoupila do povědomí čtenářů nejprve svým oblíbeným blogem Prdel Irska (The Arse End of Ireland), ale jejím cílem bylo prorazit ve „vysoké“ literatuře (za kterou se, na rozdíl od blogu, taky platí). To se jí suverénně povedlo hned prvním románem Božská kacířství (The Glorious Heresies, 2015), za který získala ceny Baileys Women’s Prize a Desmond Elliott Prize a na další byla nominovaná.