Litera 2018 - čtení části nominovaných z Knihovny Václava Havla

/ tomáš weiss, vojtěch polák

28. března četli: Anna Bolavá: Ke dnu (Litera za prózu) Milan Děžinský: Obcházení ostrova (Moleskine Litera za poezii) Marek Švehla: Magor a jeho doba (DILIA Litera pro objev roku) František Tichý: Transport za věčnost (Litera za knihu pro děti a mládež)

Další články

TV Kosmas

Nominace na Literu 2018: Patrik Ouředník

Na Literu za publicistiku je nominován Patrik Ouředník, žijící dlouhou ve Francii a z této pozice také popisující nebezpečí islamismu pro evropský liberalismus, ale také o nesprávnou toleranci, která brání reformaci islámu a islamismus vlastně rozfoukává. Ve Francii jde o realitu, které je Ouředník nablízku.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Nominace na Literu 2018: Ivana Myšková

Jako každý rok připravily knižní ceny Litera krátké video-medailonky nominovaných, které běží v České televizi před slavnostním vyhlášením, které bude letos 4. dubna. Ivana Myšková je oční tip na vítězku kategorie Próza. V souboru povídek je jich velká většina opravdu povedených a hlavně jsou tu jasné přednosti: Myšková to myslí s literaturou vážně, nepodlézá stylem ani tématy, dokáže být odvážná.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Popírání holocaustu: svoboda slova neznamená svobodu lhát

Film líčí právní spor uznávané spisovatelky a historičky Deborah E. Lipstadtové (Rachel Weisz) proti Davidovi Irvingovi (Timothy Spall), který ji obvinil z urážky na cti. Lipstadtová totiž veřejně označila Irvinga za člověka popírajícího holocaust. V anglickém právním systému padá v případě urážky na cti důkazní břemeno na žalovaného, proto musí Lipstadtová a její právní tým, vedený Richardem Ramtonem (Tom Wilkinson), dokázat, že k holocaustu skutečně došlo.