O thrilleru z úst povolaných - Cook, Mišani, Karika

/ Svět knihy

O thrilleru jako žánru debatovali Robin Cook, autor proslulých detektivních románů na pokraji thrilleru z lékařského prostředí, Dror Mišani, literární teoretik z telavivské univerzity, sám literárně činný v žánru psychologického thrilleru, a slovenský spisovatel Jozef Karika, tvořící zejména mysterióznější thrillery, často zasazené do politické reality 90. let.

Další články

TV Kosmas

Union Jack vlaje nad měnící se zemí

Británie je v očích mnoha Čechů stále „idylicky“ vnímána coby země Beatles, Bitvy o Británii, královské rodiny a Winstona Churchilla. Jenže současná realita je této vizi na hony vzdálená. I proto se Jiří Hošek svoji knihu rozhodl nazvat “Jiná Británie.” Spojené království je podle něj ale “jiné” i v tom, že Británie intenzivně hledá svou identitu, a brexit je vlastně jedním z „ventilů“ této snahy.
 | Český rozhlas, Tomáš Weiss
TV Kosmas

Nová kniha Ivony Březinové o mládí, handicapu a lidech okolo

Všechno v nové knize Ivony Březinové www.bez- bot.cz začíná jako děsivé snové drama vážně zraněného mladého lyžaře Bena Brauna. Svět je pro něj najednou cizí, k realitě nelze dohlédnout, ze všeho vnímá pouze náznaky. Probuzení je ale ještě horší – Ben se musí vyrovnat s faktem, že přišel o obě nohy. Končí tím jeho život? Co bude dál?
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Detektivka a hebrejština jdou dohromady

Autoři píšící hebrejsky si často stěžují, že je to jazyk pro beletrii nevhodný, protože má omezenou slovní zásobu. Izraelský autor Dror Mišani měl sice stejný pocit, ale nakonec tenhle jazykový handicap dokázal překonat a zrodily se úspěšné detektivky. Autor byl hostem letošního Světa knihy.