Na Vltavě se čte Suttree Cormacka McCarthyho

/ ČRo Vltava

McCarthyho čtvrtý román, jeho opus magnum Suttree, vyšel roku 1979. Autor na knize pracoval s přestávkami celých dvacet let. Román s autobiografickými prvky je psán experimentální formou, jež dle literárních kritiků evokuje Joyceova Odyssea. Kniha vypráví příběh muže, který se přes svůj privilegovaný společenský původ raději stane rybářem na řece Tennessee.

 

Suttree

338

Další články

TV Kosmas

Pavel Kosatík: Jiný T. G. M. - Velký knižní čtvrtek, podzim 2018

Výročí umožňují páchat strašné oslavy, které utužují mýty a legendy. Výročí státu mohou v lidech budit až fanatický nacionalismus nebo pocity výjimečnosti. A 100. výročí - tak to už je schopné vyvolat úplná zvěrstva a šílenství. Až bude letos 28. října a budou se slavit narozeniny Československa, budou už mít naštěstí zájemci v rukách knihu Jiný Masaryk. Ta vyjde 18. října
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Paul Millar, náš člověk ve Skotsku a překladatel Petera Maylea na Světu knihy Plzeň 2018

Český honorární konzul ve Skotsku, pan Paul Millar, je noblesní člověk, který toho hodně ví, a umí vyprávět. Napsal o Skotsku dvě knihy a - jak sám říká "aby si zachoval dobrou češtinu" - začal překládat knihy Petera Maylea o Provence.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Marie Svatošová, Aleš Palán: Neboj se vrátit domů - Velký knižní čtvrtek, podzim 2018

Marie Svatošová je známa nejen jako iniciátorka hospicového hnutí, ale také jako autorka řady článků, publikací a knížek. Čtenářsky nejúspěšnější je její knížka "Hospice a umění doprovázet", která vyšla už popáté, v celkovém nákladu mnoha desítek tisíc výtisků. V rozhovoru s Alešem Palánem se o jejím životě a o její dlouholeté snaze sebrat smrti její beznadějné vyznění dozvíte mnohé. Vychází 18. 10. na Velký knižní čtvrtek.