Islandský starosta za veselejší současnost - volte skutečné komiky!

/ Skandinávský dům, Tomáš Weiss

Tak si představte, že na Islandu byl komik, který byl nevídaně populární. Měl svůj televizní pořad, vyhrával ceny a lidi ho měli rádi. Jenomže pak přišla v roce 2008 velká krize a na Islandu přestalo být veselo. Reykjavík, kde žije víc jak třetina obyvatelstva Islandu, se ocitl na pokraji bankrotu a přišly volby.

A ten komik dal dohromady politickou stranu, nazval ji Best Party, v té straně nebyli žádní politici, a v předvolebním programu slíbil na plovárnách ručníky zdarma, do zoo ledního medvěda, a taky slíbil, že všechny sliby poruší. S přehledem vyhrál volby a stal se primátorem Reykjavíku. A v té funkci vydržel po celé funkční období, což se od roku 1932 povedlo jenom třem primátorům.

Jón Gnarr (nar. 1967 v Reykjaviku) je populárním islandským komikem, hudebníkem, spisovatelem a politikem. Syn z rodiny policejního úředníka, který opustil školu ve svých 14 letech a dva roky strávil v internátu pro obtížně vychovatelnou mládež, se v roce 2010 překvapivě stal starostou svého rodného města. Vůči politicky zkušenější konkurenci se přitom prosadil s volebním programem, který např. sliboval reykjavické zoo vlastního ledního medvěda…

Dokument režiséra Gaukura Úlfarssona si všímá doby, kdy Gnarrova satirická kampan na starostu hlavního města Islandu zvedala obočí nejednoho voliče až po překvapivý úspěch. Hlavní Gnarrovo poselství, reagující na tehdejší globální finanční krizi, totiž nakonec voliči pochopili: Čím větší krize na vás doléhá, tím více se tomu smějte. Půl roku doprovázeli tvůrci dokumentu Jóna Gnarra na každém kroku a sledovali jeho počínání v kampani, která se svou originalitou později zapsala do dějin.

Film bude k vidění v pražském kině Evald 6. prosince od 19 hod.

 

Další články

TV Kosmas

Netrpělivost srdce Stefana Zweiga v Národním

„Všechno začalo neobratností, naprosto nezaviněnou nehorázností...“ Anton Hofmiller, poručík od hulánů, posádkou v ospalém městečku v předvečer první světové války, je pozván na slavnostní recepci do domu pána z Kekesfalvy, místní honorace. Na této večeři vyzve k tanci jeho dceru, aniž tuší, že Edita je na nohou zmrzačena a téměř neschopna chůze. Hofmiller z domu zbaběle uteče, ale hned na druhý den se pokusí tuto více trapnou než skandální epizodu napravit.
 | Národní divadlo
TV Kosmas

V hlavní roli vila Tugendhat

„Skleněný pokoj je adaptací románu Simona Mawera, který mapuje dějiny Československa 20. století a zároveň vypráví trojici milostných příběhů postav, které vilu Tugendhat během desítek let obývaly. Oba rozměry knihy jsme se snažili ve filmu zachovat,“ říká režisér Julius Ševčík. „Inspirací nám byly klasické filmy jako Anglický pacient i konceptuální milostné příběhy jako Stvořeni pro lásku."
 | Tomáš Weiss. Total film
TV Kosmas

V hororovém thrilleru Tma stačí jedna místnost, jeden člověk a jeho podvědomí

Úspěšný slovenský autor Jozef Karika má do češtiny přeloženou další knihu. Po např. Trhlině, Černé hře nebo Strachu teď přišla na řadu Tma. Mysteriózní příběh, kde se prolíná skutečnost se snem a představami. Zkrátka: lidské podvědomí umí být nevyzpytatelné.