Nedělní šachy s Tisem a Silvester Lavrík na Světu knihy 2019

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Proč se Josef Tiso, prezident Slovenského štátu, vracel pravidelně do městečka Bánovce nad Bebravou? Vracet se tam musel, byl tam římsko-katolickým knězem. Román Silvestera Lavríka Nedělní šachy s Tisem se snaží podívat na dobu, kdy Slovensko patřilo k fašistickému světu. Pohled je to z maloměsta, ale o to přesnější a tísnivější. Zvlášť dnes, kdy podle posledních průzkumů jsou na Slovensku neofašisté druhou nejsilnější stranou.

Další články

TV Kosmas

Audio Jiný T. G. M. Pavla Kosatíka na Světu knihy 2019

Masarykův plastický obraz pojmenovává jeho imponující vlastnosti a polemicky se vyrovnává sjeho omyly. Líčí prezidenta Masaryka jako ideového rváče na cestě za vizemi, o jejichž mravní oprávněnosti je přesvědčen. Výsledkem zápasů je sporné pozitivní dílo: stát, o kterém snily generace předků. Zároveň zakladatel paradoxně zatížil stát břemeny, která se časem ukázala neúnosná.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Petersonova pravidla začala provokovat také česky

Jordan Peterson (1962) je kanadský klinický psycholog, kulturní kritik a profesor psychologie na Torontské univerzitě. Jeho kniha 12 pravidel pro život mu získala celosvětovou pozornost. Píše v ní o osobní zodpovědnosti za život, pracuje s křesťanskou etikou a jejími nadlidsky danými pravidly, burcuje proti extrémním levičákům a tím se mu dostává potlesku od extrémních pravičáků. Myslí mu to chladnokrevně a má rád provokaci. Posuďte sami, jestli byste s takovým chlápkem chtěli kamarádit.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Petra Hůlová o nové knize Zlodějka mýho táty

Petra Hůlová vydává novou, v pořadí už desátou knihu. Zlodějka mýho táty je o klukovi, kterému se rozešli rodiče a on to všechno velmi těžce nese. Z macechy se stává objekt všeho zla a nenávisti. Střídavá péče je jedním ze symbolů dnešních časů. Každému ukrojit kousek jeho práv a štěstí a hodit na talíř. Ale co to s náma vevnitř vlastně dělá?