Miloš Urban na Světu knihy 2019 o své novince KAR

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Miloš Urban napsal knihu, která se odehrává v Karlových Varech, kde se sice nenarodil, ale chodil tam na střední. Zdá se, že je to kniha v jistém ohledu víc osobní - a to přesto, že se lázeňským městem potloukají neživí....

 

KAR

358

Další články

TV Kosmas

Nedělní šachy s Tisem a Silvester Lavrík na Světu knihy 2019

Proč se Josef Tiso, prezident Slovenského štátu, vracel pravidelně do městečka Bánovce nad Bebravou? Vracet se tam musel, byl tam římsko-katolickým knězem. Román Silvestera Lavríka Nedělní šachy s Tisem se snaží podívat na dobu, kdy Slovensko patřilo k fašistickému světu. Pohled je to z maloměsta, ale o to přesnější a tísnivější. Zvlášť dnes, kdy podle posledních průzkumů jsou na Slovensku neofašisté druhou nejsilnější stranou.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Audio Jiný T. G. M. Pavla Kosatíka na Světu knihy 2019

Masarykův plastický obraz pojmenovává jeho imponující vlastnosti a polemicky se vyrovnává sjeho omyly. Líčí prezidenta Masaryka jako ideového rváče na cestě za vizemi, o jejichž mravní oprávněnosti je přesvědčen. Výsledkem zápasů je sporné pozitivní dílo: stát, o kterém snily generace předků. Zároveň zakladatel paradoxně zatížil stát břemeny, která se časem ukázala neúnosná.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Petersonova pravidla začala provokovat také česky

Jordan Peterson (1962) je kanadský klinický psycholog, kulturní kritik a profesor psychologie na Torontské univerzitě. Jeho kniha 12 pravidel pro život mu získala celosvětovou pozornost. Píše v ní o osobní zodpovědnosti za život, pracuje s křesťanskou etikou a jejími nadlidsky danými pravidly, burcuje proti extrémním levičákům a tím se mu dostává potlesku od extrémních pravičáků. Myslí mu to chladnokrevně a má rád provokaci. Posuďte sami, jestli byste s takovým chlápkem chtěli kamarádit.