Ivana a Martin Šulcovi o bylináři Janu Mikoláškovi

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Nedávno vyšly poprvé kompletní Paměti bylináře Jana Mikoláška (1887 - 1973), kam napsal doslov jeho příbuzný Martin Šulc. Na konci srpna vyšla kniha Životní příběh Jana Mikoláška - pravda o slavném českém léčiteli. Tu napsal Martin Šulc spolu se svojí ženou Ivanou. Mikoláškův příběh je zfilmován a je v kinech s názvem Šarlatán. Premiéru měl v březnu 2020 na Berlinale. Režisérka Agnieszka Holland ho natočila podle scénáře Marka Epsteina. Za hlavní roli obdržel Ivan Trojan Českého lva.

Další články

TV Kosmas

Topol J. a Kilián Nedory Topola F.

Kniha Kilián Nedory je sestavena z textů Filipa Topola o jeho legendárním a tajemném „příteli“, které ve valné většině nebyly publikovány. Její první část tvoří novela Jámy a vítr, druhá pak konvolut črt, písňových textů, básní a próz.
 | Knihovna VH
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2021: Woody Allen - Mimochodem

Jeho osobní život byl a je plný výstřelků a eskapád, ale i díky tomu se mohl stát inspirací pro Allenovou nadobyčej bohatou tvůrčí kariéru. S obojím se vyrovnává v rozsáhlé vzpomínkové knize, která vyvolala pořádný rozruch ještě před vydáním. Knihu Mimochodem přeložil Michael Žantovský a vychází v rámci Velkého knižního čtvrtku 18. března.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Třikrát třináct audio povídání po půlnoci

Slepá náhoda, zásah vyšší moci? Boží milost nebo lest Satanova? Otázky a zas otázky, na které lidová pověst může odpovědi nanejvýš naznačit. Ale možná spočívá její zvláštní kouzlo právě v tom, že mnohé ponechá zahaleno tajemstvím. Třikrát třináct lidových pověstí o kouzelnících a čarodějnicích, o strašidlech a duších, které se tradují na pomezí Saska, Čech, Slezka a Lužice. Zpracoval Otfried Preussler, čte Lukáš Hlavica.