Můj příběh Michelle Obamové na Netflixu

/ Tomáš Weiss

Můj příběh nabízí intimní pohled do života bývalé první dámy Spojených států. Film ukazuje nevšední detaily jejího života a dává nahlédnout do zákulisí cesty po 34 městech. Doplňuje obrazem její knižní memoáry, které pod stejným názvem - tedy Můj příběh - vyšly i česky. Dokument sledujete na Netflixu.

Další články

TV Kosmas

#ctenispojuje - Veronika Bendová - Vytěženej kraj

Ten příběh Veroniky Bendové má po kapsách nejrůznější fasety: historickou, ekologickou, psychologickou, spirituální. Navíc - je to také kniha-apel. Procházka specifickou severočeskou sedlinou, road movie partnerské dvojice, co se rozešla, ale má k sobě blízko. Co se dá najít na místě, kde je vytěženo?
 | TV Kosmas
TV Kosmas

Sto básní - Svět staré japonské poezie s Ester Geislerovou a Jiřím Havelkou

Kniha Sto básní představuje zlatou éru japonské poezie, jak ji v době Heian pěstovala aristokracie u císařského dvora v Kjótu. Jejím jádrem je kompletní překlad sbírky Sto básní od sta básníků (Hjakunin iššu), kterou z tisíců veršů zařazených do tzv. Císařských antologií vybral a uspořádal slavný básník a literární teoretik Fudžiwara no Teika kolem r. 1236. Tato dodnes nejznámější sbírka klasické poezie je perlou na šňůře skvostných literárních děl starého Japonska. Přeložila Helena Honcoopová.
 | Dharma Gaia
TV Kosmas

Nedeľná chvíľka poézie: Vyľudnená Eurovea a básne v sanitke

Juraj Johanides natočil, herce Ivana Martinka, jak interpretuje básně Michala Habaje, napsané téměř před deseti lety, které sedí na svět v čase koronaviru. Do poezie zní hudba nedávno zesnulého polského skladatele Krzysztofa Pendereckého. Jedna z nejzajímavějších vizualizací psaného slova z časů virové virtualizace.