A Sudety 1938 zdraví vůdce - osvoboditele....

/ Tomáš Weiss

Na začátku září 1938 měl prezident E. Beneš projev plný optimismu a odhodlání. 29. září pak byla podepsaná Mnichovská dohoda… 1. října začal vojenský zábor našich území. Přijíždějící německou armádu vítaly tisíce obyvatel, kteří od teď patřili k německé říši. Plastický obraz o téhle době v knize Jiřího Padevěta Krvavý podzim 1938. A takhle ta doba vypadá na archivních filmových záběrech.

Další články

TV Kosmas

Ortenova cena pro Hanu Lehečkovou a její Svatou hlavu

Svatá hlava patří k těm šťastným debutům, které se povedly. Mají téma, mají osobitou formu, jsou strukturou odvážné. Až se budou za rok 2019 rozdávat ceny pro debutanty a mladé autory, bude Hana Lehečková někde u toho. Doplněno 15.9. 2020 - takže po právu Ortenova cena pro nejlepší knihu autora do 30 let.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Drogové podsvětí, společenská smetánka a dealer Jacek

Román Oslněni světlem prozaika Jakuba Żulczyka (1983), proslavený také senzačním seriálem z produkce HBO, patří k nejzdařilejším a nejpopulárnějším počinům současné polské žánrové literatury. Příběhem šesti dnů, stylizovaným jako deník, ve kterém se hrdinovi polského „kokainového thrilleru“ převrátí život vzhůru nohama, se prolínají záznamy podivných, děsivých snů, tvořících protějšek každodenních tužeb a obav.
 | Protimluv
TV Kosmas

Meltingpot 2020 - debata o cenách Litera

Jako většina kultury i besedy Meltingpotu se letos odehrávají distančně, po skypu nebo zoomu. V jedné z nich debatuje kulturní redaktor Petr Vizina se spisovatelkou Biancou Bellovou, s nakladatelkou Markétou Hejkalovou a s literárními redaktory Zbyňkem Vlasákem a Pavlem Mandysem o letošních cenách Litera.