Monika Zgustová o knize Oblečené k tanci na sněhu

/ Knihovna VH, Tomáš Weiss

V knize Oblečené k tanci na sněhu se v Barceloně žijící česká spisovatelka Monika Zgustová pohybuje na pomezí románu a literatury faktu a sama ji označuje za literární reportáž. Autorka vede rozhovory s devíti přeživšími ze sovětských gulagů. Respondentky dosvědčují, jak bylo možné internační zařízení přežít díky vzdělání a kultuře.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2020 - Jakub Szántó: Z Izrastiny s láskou - reportérem mezi dvěma zeměmi

V své novince, které spolu s dalšími 15-ti tituly přijde do knihkupectví 15. října 2020 v rámci Velkého knižního čtvrtku, Jakub Szántó vůbec poprvé odhaluje vlastní hluboké pouto k Blízkému východu a odhaluje své city k exotické, a přece blízké oblasti, jejím lidem, historii, kultuře nebo přírodě. Nechybí jeho osobitý sarkastický a sebeironizující tón ani bohatá příloha snímků, které za léta života a práce v Orientu nashromáždil.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Havel Channel: rozhovor Michaela Žantovského s Janem Novákem

Novákova monografie o Kunderovi trhla oponou české literární a společenské debaty. Mnozí jsou pro a mnozí proti pojetí téhle knihy. Je hodně těch, kteří ji nechtějí číst, protože je prý špatná. Jiní tleskají přímému stylu, kterým se u nás paměti prostě nepíšou.
 | Knihovna Václava Havla
TV Kosmas

Literární Cenu Franze Kafky získal Milan Kundera

Dvacátým držitelem ocenění, které uděluje Společnost Franze Kafky, se stal Milan Kundera, český a francouzský spisovatel. Ziskem ocenění se tak Kundera přiřadí k mnoha zahraničním nositelům Ceny Franze Kafky, kterými se v uplynulých letech stali například Philip Roth, Elfriede Jelineková, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, Peter Handke či Margaret Atwoodová. A 15. září 2020 proběhla v Knihovně Václava Havla beseda s Janem Novákem o jeho kunderovské monografii.