Velký knižní čtvrtek, podzim 2020 - Zdeněk Zikmund: Bican proti Hitlerovi: fotbal v Protektorátu Čechy a Morava

/ tomáš weiss, vojtěch polák

První monografie o protektorátní kopané přináší obraz nejoblíbenějšího a nejrozšířenějšího sportu v kulisách nejtemnější doby. Přesahuje hranice sportovních rubrik, glosuje politické, ekonomické a společenské souvislosti. Přibližuje případy odboje, ale i aktivismu a kolaborace, s nimiž se ve fotbalovém prostředí setkáváme.

Další články

TV Kosmas

Ilustrované vyprávění o židovské historii

Vydejte se s naším hrdinou napříč deseti stoletími a seznamte se s pozoruhodnými osudy Židů, kteří se usadili a žili v Čechách a na Moravě. Víte, co označují slova Pesach, košer nebo šabat? Zjistěte, proč se dávají na židovské hroby kamínky, co je tóra a kdo byl rabi Löw, jak vypadá židovská svatba a spoustu dalších zajímavostí ze života židovských sousedů
 | nakl. Argo
TV Kosmas

S Janem Novákem mezi Kunderou a Kunderou

Četli Kunderovi vaší knihu? Vzal jste si něco z kritiky biografie? Kdy bude pokračování o "francouzském" životě?
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Monika Zgustová o knize Oblečené k tanci na sněhu

V knize Oblečené k tanci na sněhu se v Barceloně žijící česká spisovatelka Monika Zgustová pohybuje na pomezí románu a literatury faktu a sama ji označuje za literární reportáž. Autorka vede rozhovory s devíti přeživšími ze sovětských gulagů. Respondentky dosvědčují, jak bylo možné internační zařízení přežít díky vzdělání a kultuře.