Když alkohol leze do života

/ Suchej únor

Jak jsou na tom Češi s konzumací alkoholu během pandemie? Jak poznat, kdy už se jedná o problém a jak případně vyhledat pomoc? Napadlo vás už někdy ochutnat čistokrevnej život bez alkoholu? Co to otestovat nejen o Suchém únoru, inspirováni třeba nově vydanou tematickou knihou?

Ovládáme my alkohol nebo alkohol ovládá nás?

Alkofakta

Popíjení je náš národní sport.

Průměrný Čech vybžunkne za rok
14.4 l čistého lihu. Víc zvládnou jen v Litvě a Moldavsku.

Společenské náklady nadměrného pití se odhadují na
56 mld. Kč ročně

Za hranou rizikového pití se u nás pohybuje přes
1 000 000 lidí.

To je zhruba každý 7. dospělák, kterého potkáš na ulici nebo v tramvaji.

Další články

TV Kosmas

Ivana a Martin Šulcovi o bylináři Janu Mikoláškovi

Nedávno vyšly poprvé kompletní Paměti bylináře Jana Mikoláška (1887 - 1973), kam napsal doslov jeho příbuzný Martin Šulc. Na konci srpna vyšla kniha Životní příběh Jana Mikoláška - pravda o slavném českém léčiteli. Tu napsal Martin Šulc spolu se svojí ženou Ivanou. Mikoláškův příběh je zfilmován a je v kinech s názvem Šarlatán. Premiéru měl v březnu 2020 na Berlinale. Režisérka Agnieszka Holland ho natočila podle scénáře Marka Epsteina. Za hlavní roli obdržel Ivan Trojan Českého lva.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Topol J. a Kilián Nedory Topola F.

Kniha Kilián Nedory je sestavena z textů Filipa Topola o jeho legendárním a tajemném „příteli“, které ve valné většině nebyly publikovány. Její první část tvoří novela Jámy a vítr, druhá pak konvolut črt, písňových textů, básní a próz.
 | Knihovna VH
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2021: Woody Allen - Mimochodem

Jeho osobní život byl a je plný výstřelků a eskapád, ale i díky tomu se mohl stát inspirací pro Allenovou nadobyčej bohatou tvůrčí kariéru. S obojím se vyrovnává v rozsáhlé vzpomínkové knize, která vyvolala pořádný rozruch ještě před vydáním. Knihu Mimochodem přeložil Michael Žantovský a vychází v rámci Velkého knižního čtvrtku 18. března.