Velký knižní čtvrtek - jaro 2021: Alain-Fabien Delon - Z rodu vyvolených

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Alain-Fabien Delon zdědil po otci nezkrotnou povahu a jeho výstřelky a spory s rodinou od roku 2016 opět propírala média. Mezi otcem a synem bylo od začátku napětí. Delon starší nebyl zdá se úplně prima otec, synovi zase překážela v životě otcova sláva. A tak syn o celé situaci napsal román.

Herec a model Alain-Fabien Delon je synem herce Alaina Delona a bývalé modelky Rosalie Van Breemenové.
Ve věku osmi let odešel po rozchodu rodičů s matkou do Nizozemska, kde strávil dětství, které ale poznamenaly časté spory rodičů o jeho výchovu.
V roce 2010, během svatební cesty své matky, která se znovu provdala, trávil Alain-Fabien čas se svým otcem. Ten se rozhodl syna zapsat do soukromé školy ve Švýcarsku, kde měl Alain-Fabien problémy nejen se studijní morálkou. Vše vyvrcholilo postřelením kamarádky během mejdanu v otcově bytě. Alain Delon přesto u soudu vinu svého syna popřel. Po návratu ze Švýcarska v roce 2013 si Alain-Fabien zahrál po boku Nielse Schneidera a Béatrice Dalle ve filmu Les Rencontres d'apres minuit (Setkání po půlnoci) a za svůj výkon byl navržen na Césara za herecký objev roku

Další články

TV Kosmas

Antropocén: Filosofka Eliška Fulínová v Otaznících Jáchyma Topola

Antropocén – s filosofkou Eliškou Fulínovou mj. o politizaci vědy v současné „epoše člověka“, věku vyhrocených hrozeb a také naděje v Otaznících Jáchyma Topola z Knihovny Václava Havla.
 | Knihovna VH
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2021: Philippe Sands - Krysí stezka

Horst Wächter, syn prominentního nacisty Otta von Wächtera, zpřístupnil Philippu Sandsovi rozsáhlý rodinný archiv, jenž spisovateli umožnil do detailů zrekonstruovat všední i dobrodružný život vysokého důstojníka SS, guvernéra okupovaného Krakova a poté Lvova, obžalovaného z masové vraždy více než sta tisíc Židů a Poláků. Vychází v českém překladu Martina Pokorného.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Woody Allen, zbožňovaný i prokletý

Filmový režisér, herec, dramatik, scenárista a jazzman Woody Allen je již víc než 50 let středem pozornosti, předmětem obdivu a v posledním čtvrtstoletí i ostré veřejné kontroverze. Právě mu v rámci Velkého knižního čtvrtku vyšla, v českém překladu Michaela Žantovského, autobiografie Mimochodem. Víc sledujete v setkání překladatele s Danou Hábovou a Kamilem Filou v Knihovně Václava Havla.