Duše K: o zákazu ruského vydání knihy Pavlíny Brzákové

/ Tomáš Weiss

Kniha etnoložky Pavlíny Brzákové vyšla u příležitosti devadesátiletého výročí založení Evenkije v ruském překladu na Sibiři. Záhy ale byly na pokyn Ivana Ivanoviče Ivanova, vedoucího kulturního oddělení Evenkského okresu, všechny exempláře knihy staženy z distribuce, zamčeny v „trezoru“ a kniha byla zařazena na seznam zakázaných publikací.

Nečti – zabíjí! Tak zněl titulek článku v periodiku Novaja gazeta o ruském vydání knihy spisovatelky a etnoložky Pavlíny Brzákové (49). Dokonce se mluvilo i o spálení díla, které údajně propaguje násilí a alkoholismus.

Co je ve skutečnosti Dědeček Oge za knihu? Autorka během deseti let sbírala s velkým nasazením a zaujetím vyprávění, životní příběhy, pohádky a zkazky v evenkijské tajze, kterou si zamilovala ještě jako mladá studentka. Již začátkem 90. let se setkávala s pastevci sobů, s lovci a rybáři. Výsledkem jejích sběrů se stal etnoromán, který vyšel v českém originále v roce 2002. Tato próza vyvolala jednoznačně pozitivní odezvu a místy udivený zájem čtenářů, na jejím základě vzniklo divadelní představení, byla vydána audiokniha…

Na obhajobu knihy a proti zákazu vydání v Rusku vznikla dokonce petice (TADY), kde se mimo jiné píše:

Kniha je napsána s dokonalou znalostí předmětu a na základě důkladných výzkumů vynikající odbornice. Může se samozřejmě stát předmětem diskusí a nejrůznějších typů kritiky, lze o ní polemizovat – jako o každém literárním díle. Ale je potřeba, aby to probíhalo nikoliv v žánru zákazů, nýbrž ve snaze o vzájemné porozumění a s úctou k rozdílným názorům – s vědomím, že každý autor má právo na vlastní vyprávění, stejně jako každý čtenář uměleckého díla má právo učinit si na ně vlastní názor.

Další články

TV Kosmas

Nad knihou rozhovorů s Janem Sokolem v Knihovně Václava Havla

Je svoboda bezbřehou plání, kde si člověk může dělat, co se mu zamane? Jak se k sobě vztahují politika a náboženství? A co to znamená být členem občanské společnosti? Filosofie se odjakživa ptala na nespočet otázek – a v životě Jana Sokola tomu nebylo jinak. V šestnácti kapitolách knihy Odvaha ke svobodě jsou zmapovány osudy a myšlenky uznávaného filosofa a vysokoškolského pedagoga. S autorem rozhovoru, Josefem Beránek, rozmlouvá filozof Miroslav Petříček.
 | Knihovna VH
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2021: František Šmehlík - Slyšet jeleny zpívat

Vedle juda jsou dávnou vášní Františka Šmehlíka (1995) knihy. Mezi své největší oblíbence řadí Milana Kunderu, Bohumila Hrabala či Ladislava Fukse. V roce 2015 vydal soubor hororových povídek Temné znamení. Jeho první kriminální román Slyšet jeleny zpívat se vyznačuje promyšlenou zápletkou, ale především schopností postihnout spletité vazby v malé komunitě, kde skoro každý může být vrah.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2021 Bianca Bellová - Tyhle fragmenty

"Je-li povídkářství tesařinou, je pro mě psaní románů uměleckým řezbářstvím. Je-li povídkářství vztahem na jednu noc, je román dlouholetým vztahem. Povídka se napíše a jde mi z cesty, zatímco román mě mentálně obtěžuje třeba i několik let." Bianca Bellová