Čerstvý šedesátník Jaroslav Dušek hostem Lucie Výborné

/ ČRo

Jaroslav Dušek slaví kulatiny, ale na klukovské časy nezapomněl. Podaří se mu v tyhle dny naplnit vizi o svých šedesátinách, kterou měl před třiceti lety? A co by si přál pro své vnuky?

Další články

TV Kosmas

Duše K: o zákazu ruského vydání knihy Pavlíny Brzákové

Kniha etnoložky Pavlíny Brzákové vyšla u příležitosti devadesátiletého výročí založení Evenkije v ruském překladu na Sibiři. Záhy ale byly na pokyn Ivana Ivanoviče Ivanova, vedoucího kulturního oddělení Evenkského okresu, všechny exempláře knihy staženy z distribuce, zamčeny v „trezoru“ a kniha byla zařazena na seznam zakázaných publikací.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Nad knihou rozhovorů s Janem Sokolem v Knihovně Václava Havla

Je svoboda bezbřehou plání, kde si člověk může dělat, co se mu zamane? Jak se k sobě vztahují politika a náboženství? A co to znamená být členem občanské společnosti? Filosofie se odjakživa ptala na nespočet otázek – a v životě Jana Sokola tomu nebylo jinak. V šestnácti kapitolách knihy Odvaha ke svobodě jsou zmapovány osudy a myšlenky uznávaného filosofa a vysokoškolského pedagoga. S autorem rozhovoru, Josefem Beránek, rozmlouvá filozof Miroslav Petříček.
 | Knihovna VH
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2021: František Šmehlík - Slyšet jeleny zpívat

Vedle juda jsou dávnou vášní Františka Šmehlíka (1995) knihy. Mezi své největší oblíbence řadí Milana Kunderu, Bohumila Hrabala či Ladislava Fukse. V roce 2015 vydal soubor hororových povídek Temné znamení. Jeho první kriminální román Slyšet jeleny zpívat se vyznačuje promyšlenou zápletkou, ale především schopností postihnout spletité vazby v malé komunitě, kde skoro každý může být vrah.