Úvod do mrzouctví

/ Skandinávský dům

Nahlížíme do světa Mrzouta s velkým M, jemuž při konfrontaci s vnějším světem pravidelně docházejí nervy. Humorné fejetony, které posléze vyšly knižně a byly zfilmovány, sklidily velký ohlas a mrzutý stařík si získal srdce mnohých. Překladatelka knihy Ema C. Stašová přibližuje společenský kontext a zároveň nabízí odpověď na otázku, jací vlastně Seveřané jsou a do jaké míry kniha Mrzout reflektuje finskou národní povahu.

 

Mrzout

169

Mrzout

223

Další články

TV Kosmas

Čerstvý šedesátník Jaroslav Dušek hostem Lucie Výborné

Jaroslav Dušek slaví kulatiny, ale na klukovské časy nezapomněl. Podaří se mu v tyhle dny naplnit vizi o svých šedesátinách, kterou měl před třiceti lety? A co by si přál pro své vnuky?
 | ČRo
TV Kosmas

Duše K: o zákazu ruského vydání knihy Pavlíny Brzákové

Kniha etnoložky Pavlíny Brzákové vyšla u příležitosti devadesátiletého výročí založení Evenkije v ruském překladu na Sibiři. Záhy ale byly na pokyn Ivana Ivanoviče Ivanova, vedoucího kulturního oddělení Evenkského okresu, všechny exempláře knihy staženy z distribuce, zamčeny v „trezoru“ a kniha byla zařazena na seznam zakázaných publikací.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Nad knihou rozhovorů s Janem Sokolem v Knihovně Václava Havla

Je svoboda bezbřehou plání, kde si člověk může dělat, co se mu zamane? Jak se k sobě vztahují politika a náboženství? A co to znamená být členem občanské společnosti? Filosofie se odjakživa ptala na nespočet otázek – a v životě Jana Sokola tomu nebylo jinak. V šestnácti kapitolách knihy Odvaha ke svobodě jsou zmapovány osudy a myšlenky uznávaného filosofa a vysokoškolského pedagoga. S autorem rozhovoru, Josefem Beránek, rozmlouvá filozof Miroslav Petříček.