Velký knižní čtvrtek - podzim 2021 : Andrea Sedláčková - Téměř nesmrtelná láska

/ tomáš weiss, vojtěch polák

V roce 2021 byla ve Francii vyznamenána Řádem umění a literatury v hodnosti rytířky. Režisérka a spisovatelka Andrea Sedláčková žije mezi Prahou a Paříží a v rámci Velkého knižního čtvrtku 14. října 2021 jí vyjde kniha Téměř nesmrtelná láska.

Příběh lásky dvou lidí, kterým se vztah pod rukama proměnil v milostný zápas.
Tomáš, šarmantní a uznávaný pražský intelektuál, se seznámí s režisérkou Martinou, která žije a pracuje zároveň v Paříži i Praze a píše scénář dokumentárního filmu o Milanu Kunderovi.
Vášnivá láska netrvá příliš dlouho, Martina postupně objevuje, že s partnerem není ve vztahu sama, až se z ní stane neúnavná rozkrývačka Tomášových dalších a dalších nevěr, přičemž Tomášovy milenky se postupně stávají jejími spiklenkami.
Práce na filmu o Milanu Kunderovi zavede Martinu na místa spojená se spisovatelovým životem i s jeho romány, do Prahy, Vídně, Paříže. V Martininých přípravách i fiktivních scénách z připravovaného snímku se objevují základní témata Kunderových románů: láska, sex, nevěra, kruté žerty osudu i život intelektuála zapleteného v osidlech velkých dějin. To vše v kontrastu s bídou policejního špiclování a zasahování do životů druhých. Upachtěné i sofistikované slídění agentů StB v Kunderově soukromí se Martině nečekaně protne s jejím vlastním osudem. Ona však může využít modernějších metod než někdejší tajná policie – internetu, facebooku a mobilního telefonu. Martinu masochistické hledání pravdy přivede téměř na pokraj sebezničení. Práce na filmu ji však naplňuje a autorka prostřednictvím své hrdinky Martiny přináší čtenáři nečekaně zajímavé detaily a souvislosti z Kunderova díla i života.
Jelikož někdejší emigrantka Martina tráví velkou část svého života v Paříži, jejím příběhem se prolínají i události posledních let, jakými byly uprchlická krize, problematika islamizace Francie, vraždění v redakci časopisu Charlie Hebdo nebo v klubu Bataclan či nástup Marine Le Penové a Emmanuela Macrona. Líčení francouzských reálií a zarputilé debaty „progresistky“ Martiny a „strážce tradičních hodnot“ Tomáše tvoří další poutavou linku tohoto napínavého milostného románu.

 

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Martin Jonáš - Fenomén Angela Merkelová

26. září jsou v Německu volby do spolkového sněmu. Zároveň bude po 16 letech německým kancléřem nebo kancléřkou někdo jiný než Angela Merkelová. Tuhle neuvěřitelnou éru postihuje kniha Martina Jonáše, redaktora České televize, který víc než šest let působil jako stálý zpravodaj v Německu. Kniha vychází 14. října 2021 v rámci Velkého knižního čtvrtku.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek 14. října již po dvacáté nabídne velká světová i česká jména

Quentin Tarantino, Julian Fellowes, Jaroslav Rudiš, Pavla Horáková a další autoři letos patří do jubilejního 20. pokračování Velkého knižního čtvrtku. Přední česká nakladatelství už od roku 2011 vždy na jaře a na podzim společně nabízejí exkluzivní kolekci knih napříč žánry. Letos připadá 20. Velký knižní čtvrtek na 14. října.
 | VKČ, ČTK
TV Kosmas

Splynutí Dinotopie s Mad Maxem - komiks Negalyod

Vincent Perriot je mladý francouzský komiksový autor, který se narodil v roce 1984 ve městě Olivet jižně od Orléansu. Od roku 2003 studoval výtvarnou školu v Angouleme. Po několika komiksech se vyznamenal mimo jiné i tím, že spolupracoval na celovečerním kresleném filmu podle komiksu Joana Sfara Rabínův kocour. Proslulost, cizojazyčná vydání, nadšené recenze a komiksové ceny mu ale přinesl právě až Negalyod.