Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Marieke Lucas Rijneveld - S večerem přichází tíseň

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Marieke Lucas Rijneveld (1991) pochází z ortodoxně protestantské farmářské rodiny, usazené v Severním Brabantsku. Kritika vysoce cenila už její básnické sbírky, opravdový poprask na literární scéně a obrovskou čtenářskou odezvu však vyvolal až její prozaický debut, částečně inspirovaný smrtí bratra. Román s nemilosrdnou přímočarostí vypovídá o tom, jaké následky může mít pro nedospělou psychiku trauma, o němž se v rodině vůbec nemluví. Dospívající dívky zůstává sama se svými démony.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Michal Plzák, Lucie Vopálenská - Pro smrt uděláno

Z rozhovorů s řadou známých i méně známých osobností vyplývá, jak rozmanité podoby bere na sebe vědomí smrti a obavy z ní, a rovněž i samo mluvení o tomto intimním a obtížném tématu. Některé otázky jsou až brutálně přímé a konkrétní, ale zpracování nikdy nesklouzne na rovinu senzace či bulváru. Otevřená, přátelská, často i veselá atmosféra rozhovorů „o posledních věcech člověka“ čtenáře překvapí.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021 : Andrea Sedláčková - Téměř nesmrtelná láska

V roce 2021 byla ve Francii vyznamenána Řádem umění a literatury v hodnosti rytířky. Režisérka a spisovatelka Andrea Sedláčková žije mezi Prahou a Paříží a v rámci Velkého knižního čtvrtku 14. října 2021 jí vyjde kniha Téměř nesmrtelná láska.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Martin Jonáš - Fenomén Angela Merkelová

26. září jsou v Německu volby do spolkového sněmu. Zároveň bude po 16 letech německým kancléřem nebo kancléřkou někdo jiný než Angela Merkelová. Tuhle neuvěřitelnou éru postihuje kniha Martina Jonáše, redaktora České televize, který víc než šest let působil jako stálý zpravodaj v Německu. Kniha vychází 14. října 2021 v rámci Velkého knižního čtvrtku.