Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Pavla Horáková - Srdce Evropy

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Román Pavly Horákové nabízí pozoruhodný dialog dvou vyprávěcích hlasů, které dělí více než sto let: z naší přítomnosti se ozývá učitelka Anežka, která se snaží vyznat ve vlastních zmatcích i ve zmatené době, a přitom přemýšlí nad rukopisnými paměťmi moravské venkovanky Kateřiny, svérázné, sebevědomé ženy, která nedostatek formálního vzdělání vynahrazuje vrozenou bystrostí a vnímavostí. A tím srdcem Evropy je - Vídeň.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Marieke Lucas Rijneveld - S večerem přichází tíseň

Marieke Lucas Rijneveld (1991) pochází z ortodoxně protestantské farmářské rodiny, usazené v Severním Brabantsku. Kritika vysoce cenila už její básnické sbírky, opravdový poprask na literární scéně a obrovskou čtenářskou odezvu však vyvolal až její prozaický debut, částečně inspirovaný smrtí bratra. Román s nemilosrdnou přímočarostí vypovídá o tom, jaké následky může mít pro nedospělou psychiku trauma, o němž se v rodině vůbec nemluví. Dospívající dívky zůstává sama se svými démony.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Michal Plzák, Lucie Vopálenská - Pro smrt uděláno

Z rozhovorů s řadou známých i méně známých osobností vyplývá, jak rozmanité podoby bere na sebe vědomí smrti a obavy z ní, a rovněž i samo mluvení o tomto intimním a obtížném tématu. Některé otázky jsou až brutálně přímé a konkrétní, ale zpracování nikdy nesklouzne na rovinu senzace či bulváru. Otevřená, přátelská, často i veselá atmosféra rozhovorů „o posledních věcech člověka“ čtenáře překvapí.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021 : Andrea Sedláčková - Téměř nesmrtelná láska

V roce 2021 byla ve Francii vyznamenána Řádem umění a literatury v hodnosti rytířky. Režisérka a spisovatelka Andrea Sedláčková žije mezi Prahou a Paříží a v rámci Velkého knižního čtvrtku 14. října 2021 jí vyjde kniha Téměř nesmrtelná láska.