Velký knižní čtvrtek - podzim 2021 : Martin Sodomka - Středosvět a jeho podivuhodné zákony

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Co se asi přihodí, když několik bytostí z mikrosvěta vstoupí z určitého důvodu k nám, do našeho malebného měřítka nazvaného středosvět? Spousta věcí by je jistě překvapila a možná by se jim v něm i líbilo. Nesměly by ovšem skončit v jedné z jeho nejhorších variant, kde již dlouhá léta panuje tuhý režim a policejní brutalita. Poučná i zábavná knížka o napětí mezi mikro a makro světem, kterému se říká člověk.

Další články

TV Kosmas

Setkání s autory Velkého knižního čtvrtku - 14. října 2021

Můžete se těšit na autorky a autory letošních novinek Pavlu Horákovou, Andreu Sedláčkovou, Evu Umlaufovou, Petru Klabouchovou, Martina Sodomku, Martina Jonáše, editory Michala Plzáka s Lucií Vopálenskou, překladatele Tomáše Havla a Raniho Tolimata nebo redaktorku Martinu Mašínovou. Někteří z autorů vás pozdraví ze zahraničí na krátkém videu. Setkání moderuje Petr Vizina.
 | Knihovna Václava Havla
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Thomas Snégaroff - Putzi, Hitlerův pianista a mecenáš

Ernst Hanfstaengl, navzdory dvoumetrovému vzrůstu přezdívaný Putzi („prcek“), se ve 20. letech stal Hitlerovým pianistou a důvěrníkem. Finančně ho významně podporoval a hrál mu na piano Wagnera. Výstřední muž se širokými kulturními obzory vzbuzoval žárlivost nacistů, zejména Goebbelsa a Goringa, ve skutečnosti snil o spojenectví Německa se Spojenými státy.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: podle Walkerovy knihy Poprvé natočen film Cherry

Z Cherryho, který nedokončil vysokou školu, se stane vojenský zdravotník v Iráku. Jediným pevným bodem je pro něj Emily, jeho pravá láska. Po návratu z války však Cherry trpí posttraumatickou stresovou poruchou, a protože neví, co s životem, posupně propadne drogám a zločinu. Podle knižní předlohy Nico Walkera Poprvé natočili Anthony a Joe Russo film Cherry.