Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Thomas Snégaroff - Putzi, Hitlerův pianista a mecenáš

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Ernst Hanfstaengl, navzdory dvoumetrovému vzrůstu přezdívaný Putzi („prcek“), se ve 20. letech stal Hitlerovým pianistou a důvěrníkem. Finančně ho významně podporoval a hrál mu na piano Wagnera. Výstřední muž se širokými kulturními obzory vzbuzoval žárlivost nacistů, zejména Goebbelsa a Goringa, ve skutečnosti snil o spojenectví Německa se Spojenými státy.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: podle Walkerovy knihy Poprvé natočen film Cherry

Z Cherryho, který nedokončil vysokou školu, se stane vojenský zdravotník v Iráku. Jediným pevným bodem je pro něj Emily, jeho pravá láska. Po návratu z války však Cherry trpí posttraumatickou stresovou poruchou, a protože neví, co s životem, posupně propadne drogám a zločinu. Podle knižní předlohy Nico Walkera Poprvé natočili Anthony a Joe Russo film Cherry.
 | nakl. Jota, Totalfilm
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Pavla Horáková - Srdce Evropy

Román Pavly Horákové nabízí pozoruhodný dialog dvou vyprávěcích hlasů, které dělí více než sto let: z naší přítomnosti se ozývá učitelka Anežka, která se snaží vyznat ve vlastních zmatcích i ve zmatené době, a přitom přemýšlí nad rukopisnými paměťmi moravské venkovanky Kateřiny, svérázné, sebevědomé ženy, která nedostatek formálního vzdělání vynahrazuje vrozenou bystrostí a vnímavostí. A tím srdcem Evropy je - Vídeň.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Marieke Lucas Rijneveld - S večerem přichází tíseň

Marieke Lucas Rijneveld (1991) pochází z ortodoxně protestantské farmářské rodiny, usazené v Severním Brabantsku. Kritika vysoce cenila už její básnické sbírky, opravdový poprask na literární scéně a obrovskou čtenářskou odezvu však vyvolal až její prozaický debut, částečně inspirovaný smrtí bratra. Román s nemilosrdnou přímočarostí vypovídá o tom, jaké následky může mít pro nedospělou psychiku trauma, o němž se v rodině vůbec nemluví. Dospívající dívky zůstává sama se svými démony.