Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: podle Walkerovy knihy Poprvé natočen film Cherry

/ nakl. Jota, Totalfilm

Z Cherryho, který nedokončil vysokou školu, se stane vojenský zdravotník v Iráku. Jediným pevným bodem je pro něj Emily, jeho pravá láska. Po návratu z války však Cherry trpí posttraumatickou stresovou poruchou, a protože neví, co s životem, posupně propadne drogám a zločinu. Podle knižní předlohy Nico Walkera Poprvé natočili Anthony a Joe Russo film Cherry.

Nečekaná pecka, která mi vyrazila dech! Cherry je těžkotonážní, nepříjemný, znepokojivý, psychologicky hutný s několika silnými scénami což rozhodně není pro slabé povahy. Cherry je v žánru drama to, co je Lidská stonožka v žánru Horor a já musím tleskat. Bude Vám zle i špatně, budete se kroutit jako žížala, ale zároveň budete fascinováni, šokováni, překvapeni i nadšeni. Na Drama je to rozhodně Sííla! Bratři Russoovi servíruji formálně vymazlený a hutný příběh, kde Tom Holland at its best! si sáhl na své vlastní dno a předvedl svůj nejimpozantnější herecký výkon ve své kariéře. Aktuálně je dost možná na vrcholu mezi mladistvými herci. Film začíná jako moc pěkná a sympatická romance, která se vzápětí promění do válečného pekla v Iráku, kde došlo i na střeva či popálené mrtvoly, tréning vojáků patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy viděl ve válečném žánru a jestli jsem si myslel, že tohle bude vrchol celého filmu, tak jsem se mýlil, protože hned na to sledujeme rozpad lidské osobnosti v té nejhrůznější podobě. Ten film si bere to nejlepší z Euphorie a Requiem za Sen a tak autenticky a nepříjemně ztvárněné feťácké doupě jsem snad ještě neviděl. Hovna, zvratky, stříkačky snad všude!! do toho následují skvěle natočené loupeže bank a já si už v duchu říkal, jestli se posledních 20 minut film promění ještě v Rape and Revenge, tak to letí do topky a mě odvezou. Takové krásné míchání žánrů, které je v každé poloze intenzivní a silné jsem už dlouho neviděl. 

nick EvilPhoEniX z csfd.cz

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Pavla Horáková - Srdce Evropy

Román Pavly Horákové nabízí pozoruhodný dialog dvou vyprávěcích hlasů, které dělí více než sto let: z naší přítomnosti se ozývá učitelka Anežka, která se snaží vyznat ve vlastních zmatcích i ve zmatené době, a přitom přemýšlí nad rukopisnými paměťmi moravské venkovanky Kateřiny, svérázné, sebevědomé ženy, která nedostatek formálního vzdělání vynahrazuje vrozenou bystrostí a vnímavostí. A tím srdcem Evropy je - Vídeň.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Marieke Lucas Rijneveld - S večerem přichází tíseň

Marieke Lucas Rijneveld (1991) pochází z ortodoxně protestantské farmářské rodiny, usazené v Severním Brabantsku. Kritika vysoce cenila už její básnické sbírky, opravdový poprask na literární scéně a obrovskou čtenářskou odezvu však vyvolal až její prozaický debut, částečně inspirovaný smrtí bratra. Román s nemilosrdnou přímočarostí vypovídá o tom, jaké následky může mít pro nedospělou psychiku trauma, o němž se v rodině vůbec nemluví. Dospívající dívky zůstává sama se svými démony.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Michal Plzák, Lucie Vopálenská - Pro smrt uděláno

Z rozhovorů s řadou známých i méně známých osobností vyplývá, jak rozmanité podoby bere na sebe vědomí smrti a obavy z ní, a rovněž i samo mluvení o tomto intimním a obtížném tématu. Některé otázky jsou až brutálně přímé a konkrétní, ale zpracování nikdy nesklouzne na rovinu senzace či bulváru. Otevřená, přátelská, často i veselá atmosféra rozhovorů „o posledních věcech člověka“ čtenáře překvapí.