Našel se Havlův text, který si schoval tak, že ho nemohl najít

/ Knihovna VH

Na podzim roku 1977, po dobrodružných událostech „roku Charty“, sepsal Václav Havel reportáž líčící první hodiny tohoto dokumentu, následné vyšetřování, čtyřměsíční vyšetřovací vazbu, kterou na něj uvalil komunistický režim, následné propuštění a mučivé sebezpytování, která následovalo. Jak Havel uvádí v Dálkovém výslechu, asi stostránkovou reportáž někam ukryl a „už dávno nevím, kde je. Třeba ji někdy najdu“.

Za svého života už Václav Havel reportáž nenašel, ale objevila se v pozůstalosti jeho blízkého přítele Zdeňka Urbánka, kde ji našel jeho vnuk David Dušek. Text, který má do značné míry fragmentární povahu, částečně zrekonstruovala a nyní vydává Knihovna Václava Havla.

V původní osnově, která je součástí rukopisného nálezu, Václav Havel počítal s několika doprovodnými eseji jiných autorů na témata, kterými se v rukopisu zabývá. V tomto duchu je i vydávaný text doplněn eseji Anny Freimanové, Petra Blažka, Davida Duška a Michaela Žantovského, který je zároveň editorem celého svazku a který s autory esejů knihu představí. Ukázky v pražské Knihovně Václava Havla čte Jáchym Topol.

 

Další články

TV Kosmas

Svět knihy 2021: Petra Hůlová - Liščí oči

Setkávání s autory a nakladateli, setkávání se čtenáři. O to v podstatě jde na knižních veletrzích a festivalech především. Novinářka Kateřina Kadlecová představila na letošním pražském knižním veletrhu Svět knihy novou knihu Petry Hůlové Liščí oči. Tady je letmé zachycení nálady tohoto setkání nad dobrodružnou dětskou knihou o ruské okupaci roku 1968.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Od 5. listopadu 2021 Severní vody na HBO

Severní vody Angličana Iana McGuira jsou temným, inteligentním románem, který se žene vpřed nezadržitelným spádem a přináší příběh o lidské podstatě v těch nejextrémnějších podmínkách. Vypráví o bývalém vojenském chirurgovi Patricku Sumnerovi, který se jako lodní lékař přihlásí na velrybářskou výpravu do Arktidy. Na palubě potká harpunáře Draxe, brutálního vraha, který připomíná spíš zvíře než člověka. Teď můžete sledovat filmovou adaptaci s Colinem Farrellem a Jackem O´Connellem.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Tomáš Etzler tváří v tvář současné Číně

Když Tomáš Etzler přistál v říjnu 2006 v Pekingu, Čínu téměř neznal. V následujících letech zde však připravil stovky reportáží a zažil řadu silných příběhů. Jak v nejlidnatější zemi světa žijí běžní lidé? Čemu v totalitní Číně čelí novináři, kteří zpracovávají události, jež se komunistická vláda snaží skrýt? Víc v rozhovoru s Jáchymem Topolem.