Cimrmani existují už v pětapadesáté sezóně -

/ nakl. Cosmopolis

Pro mladé jste příkladem, pro staré nadějí, ocenil prý nedávno Bolek Polívka legendární divadelní soubor. Divadlo Járy Cimrmana zahájilo i v provozně problematické době jubilejní 55. sezónu na domovské scéně a zájemci o historii divadla mají k dispozici unikátní publikaci - Divadlo Járy Cimrmana po padesátce. Kromě historie a rozhovorů knihu doplňuje řada dobových, dosud nepublikovaných, fotografií a zajímavých dokumentů. Tady rozhovor zástupců divadla v Českém rozhlasu.

Další články

TV Kosmas

Ilustrátorské snění Petra Síse

Jeho zatím poslední knihou (napsal a nakreslil jich téměř třicet) je Nicky a Věra, příběh sira Nicholase Wintona a jeho dětí. V kinech je od 4. listopadu také biografický dokument s názvem Sny o toulavých kočkách. Mezinárodně uznávaný autor knih pro děti, ilustrátor, grafik a tvůrce animovaných filmů Petr Sís (1949).
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

S básníkem Janem Škrobem o sbírce Země slunce

Třetí Škrobova sbírka potvrzuje autora jako jeden z nejzajímavějších poetických hlasů současnosti. Země slunce je bojovým výsadkem na cizím území, svolávajícím všechny, kteří už nevěří na revoluce, ale stále ještě na nějakou podobu láskyplného undergroundu. Postkřesťan v digitální polopoušti a v odlidštěné globalizaci hledá někoho, s kým je možné sednou si k ohni a chytit se za ruce. Tahle sbírka ještě navíc dostane i ceny, uvidíte.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Našel se Havlův text, který si schoval tak, že ho nemohl najít

Na podzim roku 1977, po dobrodružných událostech „roku Charty“, sepsal Václav Havel reportáž líčící první hodiny tohoto dokumentu, následné vyšetřování, čtyřměsíční vyšetřovací vazbu, kterou na něj uvalil komunistický režim, následné propuštění a mučivé sebezpytování, která následovalo. Jak Havel uvádí v Dálkovém výslechu, asi stostránkovou reportáž někam ukryl a „už dávno nevím, kde je. Třeba ji někdy najdu“.