Jak vznikla dětská knížka Paříž s vůní zločinu

/ Šárka Ledenová, Hana Prokopcová

Také vám jako malým rodiče kradli nos? NÁM TAKY! A také jste jako trochu větší se zatajeným dechem sledovali schovaní pod dekou detektivní příběhy Agathy Christie? MY TAKY! A také jste jako ještě trochu větší snili, že napíšete svůj vlastní detektivní příběh? MY TAKY! A tak to vlastně celé bylo. Ne, ba ne, taháme vás za nos. I když něco pravdy na tom je.

Postava pana Lupičky vznikla při psaní minutové hry pro Český rozhlas na Literární akademii Josefa Škvoreckého, kde jsme se na magisterském studiu sešly v kurzu tvůrčího psaní pod taktovkou básníka, spisovatele a překladatele Radka Malého. Kulaťoučkého účetního s lupou jsme si zamilovaly natolik, že jsme o něm začaly psát nové a nové detektivní pohádky, a Paříž s vůní zločinu je jednou z nich. V tomto příběhu se pan Lupička po různých peripetiích vydává na své první detektivní pátrání, v jiných, zatím nepublikovaných, už je ostříleným detektivem, který se nenechá jen tak tahat za nos! Ať tak či onak, stále je to náš starý dobrý známý, jenž nás dvě, ač jsme každá jiná a každá žijeme v jiném koutku republiky, spojuje.

Nejen děti jistě ocení hravost a možnost (alespoň trochu) ovlivnit, jak se bude dál děj vyvíjet a kam osud pana Lupičku zavane. Nevěříte nám, že děj v již napsané knize můžete ovlivňovat a že se dá příběh číst vícekrát a pokaždé s jiným koncem? Říkáte si, že teď už vás ale opravdu taháme za – no jen to řekněte! – za nos. Ne, tentokrát ne, ale měli byste si ho zkontrolovat, zda je na svém místě a zda se vám do něj náhodou nechystá někdo cvrnknout! Nikdy nevíte, kdo si právě váš frňáček vyhlídne! A věřte, že MY o tom něco víme! A nejen my, ale i druhý hrdina naší knížky, pan Armaňak, by mohl vyprávět, jaké to je, když přijdete o nos. Když vám ho někdo ukradne, protože je to prostě nejfajnovější nosánek v celé Francii, obličejová ozdoba nejlepšího francouzského parfuméra. Jestlipak se panu Lupičkovi podaří nos vypátrat? Pomůžete mu?

Zábava a legrace zaručeny!

psáno pro blog Arga

Další články

TV Kosmas

Cimrmani existují už v pětapadesáté sezóně -

Pro mladé jste příkladem, pro staré nadějí, ocenil prý nedávno Bolek Polívka legendární divadelní soubor. Divadlo Járy Cimrmana zahájilo i v provozně problematické době jubilejní 55. sezónu na domovské scéně a zájemci o historii divadla mají k dispozici unikátní publikaci - Divadlo Járy Cimrmana po padesátce. Kromě historie a rozhovorů knihu doplňuje řada dobových, dosud nepublikovaných, fotografií a zajímavých dokumentů. Tady rozhovor zástupců divadla v Českém rozhlasu.
 | nakl. Cosmopolis
TV Kosmas

Ilustrátorské snění Petra Síse

Jeho zatím poslední knihou (napsal a nakreslil jich téměř třicet) je Nicky a Věra, příběh sira Nicholase Wintona a jeho dětí. V kinech je od 4. listopadu také biografický dokument s názvem Sny o toulavých kočkách. Mezinárodně uznávaný autor knih pro děti, ilustrátor, grafik a tvůrce animovaných filmů Petr Sís (1949).
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

S básníkem Janem Škrobem o sbírce Země slunce

Třetí Škrobova sbírka potvrzuje autora jako jeden z nejzajímavějších poetických hlasů současnosti. Země slunce je bojovým výsadkem na cizím území, svolávajícím všechny, kteří už nevěří na revoluce, ale stále ještě na nějakou podobu láskyplného undergroundu. Postkřesťan v digitální polopoušti a v odlidštěné globalizaci hledá někoho, s kým je možné sednou si k ohni a chytit se za ruce. Tahle sbírka ještě navíc dostane i ceny, uvidíte.