Host Lucie Výborné: znalec Karla Maye Karel Jordán Deniš

/ Český rozhlas

Rozproudila se debata o Karlu Mayovi a zákazu Vinnetoua, když německý televizní program ohlásil, že filmy o Vinnetouovi nemůže vysílat. „Česko patří mezi zcela zásadní mayovská, vinnetouovská území. Překvapilo mě ale, jaké závěry z toho děláme,“ říká publicista a spisovatel Karel Jordán Deniš. Proč byl Karel May označován za podvodníka a lháře? A vrátí se někdy dobrodružná literatura s příběhy o indiánech?

Další články

TV Kosmas

Velkolepé historické fantasy z dob Kyjevského knížectví

Odlehlou vesnici na území kmene Muromců přepadnou lovci otroků. Unikne jim jen Ilja, místní mrzák. Díky setkání se třemi tajemnými poutníky však mladík zlomí kletbu a zázračně se vyléčí. Plný nepředstavitelné síly vyrazí na cestu za pomstou a osvobození svých soukmenovců. Stopa ho vede do povodí Volhy – Itylu, kde o moc soupeří bulharský chán a obávaní mágové z Dračí věže. V přepracovaném vydání vychází znovu první část cyklu Bohatýr Juraje Červenáka.
 | nakl. Argo, Pop-Cult magazín
TV Kosmas

"Skepse je sice zdravá, ale tohle je už moc,“ říká ve Vizitce Vltavy spisovatel Jáchym Topol

„Pokud pomineme válku na Ukrajině, žijeme si tady v té naší zemi v komfortní zóně. Přesto tu panuje úzkost, a setkávám se s tím u lidí o dost mladších, než jsem já. Takové to dívání se na svět a na budoucnost černě. Mám pocit, že to tady nikdy nebylo, tedy vyjma nálady v baroku. Skepse je sice zdravá, ale tohle je už moc." Jáchym Topol
 | Český rozhlas Vltava
TV Kosmas

Takový byl Meltingpot 2022

Kdo letos navštívil v Ostravě ví z vlastní zkušenosti, kdo nebyl, protože nevěděl, bude třeba příště nalákán. Letošní debaty a diskuze na ostravském Meltingpotu, probíhajícím jako součást Colours of Ostrava, byly výživné a hojně navštívené. I vy , co jste se účastnili - zavzpomínejte s námi. Bylo to úžasné - a na ročníku 2023 už se pracuje. Včetně pódia KOSMAS/Argo.