Čekatelka na Nobelovku Margaret Atwoodová

/ Knihovna Václava Havla, nakl. Argo

Margaret Eleanor Atwoodová (1939) je kanadská spisovatelka, básnířka, literární kritička, a feministická a sociální aktivistka. Je jednou z nejvíce ceněných autorek beletrie současné doby; za její literární dílo se jí dostalo mezinárodního uznání. Na Nobelovku zatím „stojí ve frontě“, ale v roce 2017 dostala v ČR Cenu Franze Kafky. V řadě jejích českých překladů je zatím poslední román Kočičí oko, který v originálu vyšel v roce 1988.

Román zasazený do Kanady druhé poloviny 20. století sahá od konce druhé světové války až do osmdesátých let a krom toho, že je brilantní sondou do dívčí psychiky a nevyzpytatelných a mnohdy krutých pravidel, jež ovládají přátelství mezi dívkami, nabízí také neotřelý pohled na řadu kulturních fenoménů té doby, včetně feminismu a různých proudů moderního umění.

Video zachytilo autorčinu návštěvu Prahy v roce 2017 a její setkání se čtenáři v Knihovně Václava Havla.

Další články

TV Kosmas

Host Lucie Výborné: znalec Karla Maye Karel Jordán Deniš

Rozproudila se debata o Karlu Mayovi a zákazu Vinnetoua, když německý televizní program ohlásil, že filmy o Vinnetouovi nemůže vysílat. „Česko patří mezi zcela zásadní mayovská, vinnetouovská území. Překvapilo mě ale, jaké závěry z toho děláme,“ říká publicista a spisovatel Karel Jordán Deniš. Proč byl Karel May označován za podvodníka a lháře? A vrátí se někdy dobrodružná literatura s příběhy o indiánech?
 | Český rozhlas
TV Kosmas

Velkolepé historické fantasy z dob Kyjevského knížectví

Odlehlou vesnici na území kmene Muromců přepadnou lovci otroků. Unikne jim jen Ilja, místní mrzák. Díky setkání se třemi tajemnými poutníky však mladík zlomí kletbu a zázračně se vyléčí. Plný nepředstavitelné síly vyrazí na cestu za pomstou a osvobození svých soukmenovců. Stopa ho vede do povodí Volhy – Itylu, kde o moc soupeří bulharský chán a obávaní mágové z Dračí věže. V přepracovaném vydání vychází znovu první část cyklu Bohatýr Juraje Červenáka.
 | nakl. Argo, Pop-Cult magazín
TV Kosmas

"Skepse je sice zdravá, ale tohle je už moc,“ říká ve Vizitce Vltavy spisovatel Jáchym Topol

„Pokud pomineme válku na Ukrajině, žijeme si tady v té naší zemi v komfortní zóně. Přesto tu panuje úzkost, a setkávám se s tím u lidí o dost mladších, než jsem já. Takové to dívání se na svět a na budoucnost černě. Mám pocit, že to tady nikdy nebylo, tedy vyjma nálady v baroku. Skepse je sice zdravá, ale tohle je už moc." Jáchym Topol