Osobnost plus: Miloš Doležal o své nové knize 1945: Léto běsů

/ Český rozhlas

Kapitulace je podepsána, šeříky voní. Je po válce, ale svět už nikdy nebude jako dřív. Nová kniha 1945: Léto běsů vypráví o tom, jak běsi nemizí, ale dostávají jinou podobu. Hraje v lidském zlu podle něj nějakou roli to, v jakém systému lidé žijí nebo jak se chová jejich vůdce? Zajímá ho víc zlo staré, nebo současné? A jak silně ovlivňuje 2. světová válka a 50. léta ještě naši současnost?

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2022 ohlásil svých 15 novinek

V pravidelném taktu knižního světa se opět hlásí Velký knižní čtvrtek. Ten letošní podzimní vypukne 13. října a dnes byly na tiskové konferenci zveřejněny novinky. Je jich patnáct a je z čeho vybírat pro celou paletu čtenářského vkusu. Poprvé za dobu trvání akce se do nabídky dostává poezie - a ne jen tak nějaká. Ke 100. výročí od vydání vychází v novém překladu Petra Onufera Pustá země T.S. Eliota.
 | Tomáš Weiss, ČTK
TV Kosmas

Čekatelka na Nobelovku Margaret Atwoodová

Margaret Eleanor Atwoodová (1939) je kanadská spisovatelka, básnířka, literární kritička, a feministická a sociální aktivistka. Je jednou z nejvíce ceněných autorek beletrie současné doby; za její literární dílo se jí dostalo mezinárodního uznání. Na Nobelovku zatím „stojí ve frontě“, ale v roce 2017 dostala v ČR Cenu Franze Kafky. V řadě jejích českých překladů je zatím poslední román Kočičí oko, který v originálu vyšel v roce 1988.
 | Knihovna Václava Havla, nakl. Argo
TV Kosmas

Host Lucie Výborné: znalec Karla Maye Karel Jordán Deniš

Rozproudila se debata o Karlu Mayovi a zákazu Vinnetoua, když německý televizní program ohlásil, že filmy o Vinnetouovi nemůže vysílat. „Česko patří mezi zcela zásadní mayovská, vinnetouovská území. Překvapilo mě ale, jaké závěry z toho děláme,“ říká publicista a spisovatel Karel Jordán Deniš. Proč byl Karel May označován za podvodníka a lháře? A vrátí se někdy dobrodružná literatura s příběhy o indiánech?