Velký knižní čtvrtek - podzim 2022: Pavel Kosatík - Slovensko 30 let poté

/ Tomáš Weiss, Jan Křikava

Pavel Kosatík ve svém Slovenském století (2021) zmapoval vývojový oblouk, který slovenská společnost opsala v letech 1918–1998. Nová kniha dovádí dění na Slovensku do současnosti. Opírá se o přesvědčení, že Slováci se Čechům za tu dobu vzdálili víc, než si Češi stačili včas uvědomit. A že je to oboustranně škoda. Česko-slovenský potenciál možné pomoci a spolupráce zdaleka není využitý na 100 procent.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2022: Sally Rooneyová - Kdepak jsi, krásný světe

Stejně jako předchozí díla Sally Rooneyové nabízí i její prozaická novinka zcela odhalující, až intimní vhled do života mladých lidí. Zároveň v ní stále silněji zaznívá i hlas uvědomující si současné problémy světa – jeho rozpornost, nespravedlivost, a zejména neudržitelnost.
 | Tomáš Weiss, Jan Křikava
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2022: T. S. Eliot - Pustá země

Pustá země je pravděpodobně nejvlivnější básnickou skladbou 20. století, přinejmenším v kontextu anglofonní poezie. T. S. Eliot ve své útlé knize z roku 1922 zcela mimořádným způsobem navazuje na několikatisíciletou tradici světové literatury. Nový překlad Petra Onufera vychází ke stému výročí prvního vydání.
 | Tomáš Weiss, Jan Křikava
TV Kosmas

Robin je perfektní, správně střelená...

Robin Buckley, kterou ztvárnila Maya Hawke, je jednou z postav seriálu Stranger Things. Objevila se ve třetí sérii. Je spolupracovnicí a nejlepší přítelkyní Steva Harringtona. Spolu pracují ve zmrzlinárně. Když se Steve a jeho přítel Dustin pokusili rozluštit zachycený ruský kód, Robin pomohla díky své znalosti mnoha jazyků. Zjistila, že Rusové využívají podniky nákupního centra, kde pracuje, k výstavbě podzemní základny, ze které půjde projít do jiné dimenze.