Velký knižní čtvrtek - jaro 2023: Maylis de Kerangal - Život za život

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Francouzská spisovatelka Kerangalová v knize Život za život virtuózně používá bohatý rejstřík témat – od lidských emocí přes mravní dilemata až po reflexi toho, jak nové možnosti lékařství mění náš vztah k tělu a jeho důstojnosti či jak se proměňují rituály obklopující v naší kultuře smrt. Český překlad má na svědomí Tomáš Havel, mimo jiné také překladatel poslední nositelky Nobelovy ceny, tedy Annie Ernaux a jejich Roků.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2023: Jakub Szántó, David Miřejovský a kol - Putinova válka

Desítka zpravodajů České televize sepsala kroniku největšího evropského konfliktu od druhé světové války. Jejich svědectví nabízejí autentický obraz důležitých fází ruské agrese. Od stísněného očekávání vpádu, přes invazi a její dopady na obyvatelstvo, po ukrajinské protiofenzivy a osvobozování okupovaných území. Kniha nabízí detailní přehled i příběhy z klíčových front, bombardovaného týlu, politických jednání i z dění v Rusku. Doplňují ji fotografie kameramanů ČT.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2023: Michael Žantovský - S prominutím řečeno

Spisovatel, překladatel a diplomat Michael Žantovský ve svém novém literárním díle s okouzlující nadsázkou a vtipem líčí „nesmazatelné zážitky“ s významnými osobnostmi světového dění: od Václava Havla, George Bushe staršího, Françoise Mitterranda, Margaret Thatcherové a Michaila Gorbačova přes nizozemskou a britskou královnu a Rolling Stones až po papeže Jana Pavla II. a 14. tibetského dalajlámu.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Poselství z Ukrajiny v Knihovně Václava Havla

Kniha Poselství z Ukrajiny přináší soubor prezidentových válečných projevů; pro knižní vydání je vybral sám Volodymyr Zelenskyj a knihu opatřil působivým úvodem, v němž se zamýšlí nad tím, co se o sobě a o Ukrajině dozvěděl od počátku invaze. O titulu s jejím překladatelem Viktorem Janišem hovořili Jakub Szántó a Rita Kindlerová. Debatu moderoval Petr Onufer. Večer uvedl Michael Žantovský.