Bojoval proti ruským mafiánům - a to ho dostalo za mříže

/ nakl. CPress, Prostor X

Bylo léto roku 1999 a novinář Respektu Jaroslav Spurný napsal: "Minulou středu zatkla policie tři členy speciální policejní jednotky zabývající se bojem proti východním mafiím. Major Zdeněk Macháček a jeho dva podřízení byli vyšetřovatelem označeni za vyděrače. Podle oficiálního obvinění totiž měli tito tři elitní detektivové před dvěma lety vymáhat na jistém celníkovi z Plzeňska a jeho známém patnáct milionů korun výměnou za slib, že přikryjí jeho trestnou činnost."

A v popisu pokračoval: "Poté, co před měsícem skončili ve vazbě tři vyšetřovatelé kšeftující s heroinem, je to druhý obrovský skandál, který strážce zákona v poslední době potkal. Zatímco v případu heroin policie drží v ruce jak samotnou drogu, tak i doložená fakta, kde jejich kolegové heroin sehnali a komu jej prodávali, v kauze Macháček a spol. jsou doposud známé informace velmi rozporuplné. Dokonce se objevily pochybnosti, zda nejde o pomstu a vykonstruované obvinění, za nimiž by mohly stát právě ruské mafie."

Další články

TV Kosmas

Člověče, nezlob se - a nauč se španělsky nebo italsky

Existují deskové hry, které vás hravým způsobem naučí jazyk. Začínáte na hrací ploše v České republice a vydáváte se na dobrodružnou cestu do Španělska nebo Itálie. Po cestě si berete hrací karty a plníte zapeklité úkoly. 360 hracích karet vás naučí mluvit a rozumět. Karty na sebe navazují, propojují se, obsahují vysvětlenou gramatiku, příklady i video lekce španělštiny (QR kód). Hra je ideální pro dva a více hráčů.
 | nakl. Hablamos
TV Kosmas

Blízké setkání s Alenou Mornštajnovou

Les v domě. To je název jejího šestého románu. „Hrdinka téhle knížky lže, protože je to její obrana vůči vnějšímu světu. Neuvědomuje si, že je to něco špatného, protože uprostřed lží vyrůstá a považuje je za normu,“ vysvětluje autorka. Má román něco společného s ní samotnou? Proč jsou jejími hrdinkami především ženy? Kdo je prvním čtenářem jejích knih? Už v ní dříme další?
 | Český rozhlas Dvojka
TV Kosmas

Eva Kubátová: Žít v Mexiku je nádherné, procestovat ho ale nelze ani za tři roky

Chystáte se na cestu do Mexika? Spisovatelka a novinářka Eva Kubátová doporučuje zaměřit se nejdříve na menší část, a pak se do Mexika vracet a postupně poznávat další místa. O zemi a její kultuře se také dozvíte v druhém díle Mexikopedie, abecedáři mexické kultury. „Mexiko nelze procestovat během tří neděl ani tří let, je to obrovská země, kde jsou přesuny dlouhé,“ říká autorka knihy. Moderuje Jan Pokorný.