Populární slovenské foodblogerce vychází kuchařka v češtině

/ nakl. Storki

Foodblog Lenivá kuchárka vznikl v září 2015, tedy téměř před 8 lety a za tu dobu získal několik ocenění. Blogerka roku v roce 2017, Nejlepší Wordpress blog v roce 2018 a její první kuchařka se navíc stala v roce 2020 knihou roku na Slovensku.

Nyní vydala oceněnou první kuchařku taky v češtině. Kuchařská kniha Líná kuchařka je vhodná pro každého, kdo hledá inspiraci na kvalitní a chutné snídaně, polévky, obědy i večere a zdravější sladkosti. V kuchařce najdete 60 osvědčených receptů s menším množstvím cukru, použitím celozrnných i bezlepkových druhů mouky a tipy, jak nahradit jednotlivé suroviny tak, aby sladký či slaný recept byl ve výsledku bez lepku či laktózy.


Vydání kuchařky je jejím velkým, teď už splněným, snem. Nám v redakci se velice líbila slova, kterými popsala svoji lásku k jídlu.


„Jídlo je spojením chutí, vůní a zážitků. Občas je křehké a vláčné, jindy křupavé a kořeněné. Dokáže vykouzlit úsměv na tváři, je důvodem setkání či předmětem rozhovoru. Obklopuje náš den, vyplňuje prázdná místa. Občas se vydaří a zůstanou po něm jen zašpiněné talíře, jindy vůně v prostoru a kručící bříško.“

Veronika Čopíková, autorka kuchařky, vydala kuchařskou knihu Líná kuchařka na vlastní náklady bez pomoci vydavatelství. A jak píše ve své knížce, doufá, že její kniha si najde místo ve vaší kuchyni, získá patinu zamaštěných růžků a vám i ostatním u stolu přinese radost z vaření a společného stolování.

Na jejím foodblogu lenivakucharka.sk najdeš jednoduché a rychlé recepty, jakož i inspirace na pečení a vaření bez lepku a laktózy. Tam se s vámi podělí nejen o klasické recepty, ale i o krátké videorecepty, články, recenze a tipy na její oblíbené gastro podniky.

Další články

TV Kosmas

Které kulturní zvyky spojují Sibiř a severní Kanadu?

Hostem je etnograf Tomáš Boukal. Napsal knihu Po stopách lidojeda, dvacet let zkoumá Sibiř a severní Kanadu. Jaký je rozdíl mezi mansijským lidojedem Menkva a jeho severoamerickým bratrem zvaným Windigo? Které kulturní zvyky spojují Sibiř a severní Kanadu? A kolik dobrých lidí etnografovi na badatelských cestách poskytlo přístřeší? Moderuje Lucie Výborná.
 | Český rozhlas, nakl. Dauphin
TV Kosmas

Bojoval proti ruským mafiánům - a to ho dostalo za mříže

Bylo léto roku 1999 a novinář Respektu Jaroslav Spurný napsal: "Minulou středu zatkla policie tři členy speciální policejní jednotky zabývající se bojem proti východním mafiím. Major Zdeněk Macháček a jeho dva podřízení byli vyšetřovatelem označeni za vyděrače. Podle oficiálního obvinění totiž měli tito tři elitní detektivové před dvěma lety vymáhat na jistém celníkovi z Plzeňska a jeho známém patnáct milionů korun výměnou za slib, že přikryjí jeho trestnou činnost."
 | nakl. CPress, Prostor X
TV Kosmas

Člověče, nezlob se - a nauč se španělsky nebo italsky

Existují deskové hry, které vás hravým způsobem naučí jazyk. Začínáte na hrací ploše v České republice a vydáváte se na dobrodružnou cestu do Španělska nebo Itálie. Po cestě si berete hrací karty a plníte zapeklité úkoly. 360 hracích karet vás naučí mluvit a rozumět. Karty na sebe navazují, propojují se, obsahují vysvětlenou gramatiku, příklady i video lekce španělštiny (QR kód). Hra je ideální pro dva a více hráčů.