První trampský román audio

/ nakl. Tympanum

Okouzlení svobodou, dálkami, přírodou a kamarádstvím, příznačné pro volný, ničím neomezovaný trampský život, to jsou klady prvního českého trampského románu Arizona, který vyšel v roce 1928. Mladí lidé protestující proti konvencím touží po širokých svobodných obzorech, po návratu k přírodě, po autentičnosti života, bez níž nelze plně žít. Čte Petr Gojda.

Dějovou zápletku sugestivního a čtivého, stylově pozoruhodného románu představuje vzpoura trampů proti oficiální moci, jíž reagují na zákaz promítání kovbojských filmů. Jde o odraz skutečných událostí, kdy uvedení filmu Osada mladých snů, parazitujícího na myšlenkách trampského hnutí, vzbudilo protestní demonstrace autentických trampů.

Jaroslav Jan Paulík (1895 - 1945)  učil moderní filologii na obchodní akademii v Praze. Vedle tohoto občanského povolání byla mnohostranně literárně činný. Již v letech 1925-1927 spolupracoval s deníkem Lidové noviny, kam napsal kritické články a filmové recenze. V roce 1929 spolupracoval s časopisem Signál, kam psal recenze o divadelních představeních v tehdejší Praze. Jeho literární tvorba je poměrně obsáhlá, rozptýlená, ale převážně na stránkách časopisů – jsou to básně, trampské písničky, cestopisné črty, fejetony, literární, filmové a divadelní kritiky a studie. První jeho vydanou knihou byla knížka próz „Zadní Indie“. Následuje první román „Arizona“, jež byl kritikou označen jako první český trampský román. 14. října 1942 byl J. J. Paulík zatčen gestapem pro podzemní zpravodajskou činnost ve skupině „Věrni zůstaneme“. Po celou dobu svého věznění na Pankráci, v Terezíně, v Golnově a v Drážďanech se projevoval s přímostí a statečností. Byl odsouzen k trestu smrti. 16. dubna 1945 byl odtransportován s velmi slabým srdcem do věznice Drei Berge u Bützova v Německu. Dožil se sice ještě osvobození této káznice, ale 13. května zde na následky útrap zemřel.

.

Další články

TV Kosmas

Dá se spolužákovi ukázat, že život má smysl?

Vzhledem k otevřenosti, s jakou Janne Teller popsala myšlení a chování studentů v jednom dánském provinčním městě, byla kniha v Dánsku nejprve zakázána a vyšla až po celospolečenské diskusi. Následně byla přeložena do 35 jazyků a dosud se prodalo přes jeden a půl miliónů výtisků. V několika zemích je dokonce na seznamu povinné školní četby nebo mezi tituly doporučené četby studentů filosofie a psychologie.
 | nakl. Pulchra
TV Kosmas

Setkání autorů Velkého knižního čtvrtku - podzim 2023 se čtenáři v Knihovně VH

24. pokračování Velkého knižního čtvrtku - podzim 2023 představilo čtenářům 15 titulů. Na setkání v Knihovně Václava Havla přijely i dvě zahraniční autorky - Hannah Gold a Janne Teller. Pozvání přijali také Andrea Sedláčková, Josef Formánek, Václav Vokolek, David Bőhm, Pavel Tomeš, Martin Chadima a Milan Jakobec. Zahraniční tituly představili překladatelé Pavel Pecháček a Tomáš Havel. Pořadem provedl Jiří Svoboda, kulturní redaktor ČT.
 | Havel Channel
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2023: Pavel Tomeš: 13!

19. října 2023 - datum Velkého knižního čtvrtku. Zahájení proběhne spolu s dostupnými autory od 17 hod. v Knihovně Václava Havla. Na místě už budou pro vás připravené knihy. Včetně té od Pavla Tomeše.