Dobrá smrt je sakra aktuální téma neustále

/ Knihovna VH, Tomáš Weiss

Asistovaná sebevražda a eutanazie patří podle rozhodnutí několika příslušných soudů civilizovaných zemí k základním právům lidské bytosti. Moderní, a třeba říct že velmi nepřirozený civilizovaný svět, se nemůže k umírání ve věku supermoderní medicíny stavět jako za baroka.

Přestože v Česku podporuje nějakou úpravu svobodného rozhodnutí o vlastní smrti momentálně kolem 70% občanů, česká politika se zatím (až na čestné výjimky) odmítá problému věnovat. Vlastně se nečeká na nic jiného, než na politickou vůli, protože zákon o paliativě, asistované sebevraždě a eutanazii je připraven už od roku 2020 (původně od roku 2016 - v Nizozemsku platí zákon od roku 2002.) Většina námitek byla prodiskutována, úpravy, umožňující důstojně zemřít přijaly jak země tradičně liberální (Benelux), tak tradičně náboženské (Španělsko). Německý ústavní soud dokonce před čtyřmi lety konstatoval, že rozhodovat o své smrti je právo každého a stát mu nemá jakkoliv bránit. Stejně, jako je dnes absolutně samozřejmé, že přerušení těhotenství patří k modernímu občanskému státu (přestože diskuze pro a proti jsou stále přítomné), bude tomu tak i s eutanázií. Nedat lidem možnost důstojně zemřít je v euro-americké civilizaci dneška neudržitelné. A jen výborná paliativa (paliativní sedace) zdá se nestačí. Tu mají i tam, kde příslušné zákony schválili.

Další články

TV Kosmas

V USA vyšla monografie Josefa Koudelky, v češtině vydá Torst letos v březnu

Dala ji dohromady kurátorka a profesorka katedry fotografie a nových zobrazování na New York Univerzity Melissa Harrisová. Na vizuálu knihy spolupracoval spolu s Josefem Koudelkou grafik a typograf Aleš Najbrt.
 | Aperture, Tomáš Weiss
TV Kosmas

Host Lucie Výborné: Filip Dřímalka a Budoucnost nepráce

Pomáhá různým firmám zavádět digitální inovace včetně AI. Filip Dřímalka je manažer zabývající se novými trendy a inovacemi, aktuálně vydal knihu Budoucnost nepráce. „Moderní technologie nemusí být strašákem, důležité je přijít na to, v čem spočívá moje přidaná hodnota,“ vysvětluje. Jaké dovednosti učí své dvě děti? A jak může každý využívat AI ve svůj prospěch?
 | Český rozhlas
TV Kosmas

Ve zranitelnosti nacházím obrovskou sílu

„Tahle kniha pro mě hodně znamená a myslím, že ji upřímně ocení i každý, komu se nějak zvrtnul život, koho trápí tvůrčí blok, kdo má problém se závislostí, kdo truchlí, kdo zažívá duchovní krizi, kdo se pídí po smyslu života, kdo hledá krásu, kdo se chce naučit, jak napsat píseň či odehrát koncert nebo jen tak existovat.“ Nick Cave