Vizuální biografie Josefa Koudelky

/ Aperture, Tomáš Weiss

Na konci minulého roku vyšla v USA vizuální biografie s názvem Next. Dala ji dohromady kurátorka a profesorka katedry fotografie a nových zobrazování na New York Univerzity Melissa Harrisová. Na vizuálu knihy spolupracoval spolu s Josefem Koudelkou grafik a typograf Aleš Najbrt. Česky vychází začátkem dubna 2024.

Podle nakladatelství Aperture jde o definitivní a jediný autorizovaný fotografův životopis. Během své více než šedesátileté posedlosti fotografií se v knize Josef Koudelka zamýšlí nad pozoruhodnou škálou fotografických témat – od rané divadelní tvorby, přes stěžejní projekt o Romech a legendární reportáž o sovětské invazi do Prahy v roce 1968, až po samotu exilu a často devastující vliv člověka na krajinu. Na základě stovek hodin rozhovorů, které s Koudelkou proběhly v průběhu téměř deseti let, a také na rozhovorech s jeho přáteli, rodinou, kolegy a spolupracovníky po celém světě, nabízí tato obratně vyprávěná a bohatě ilustrovaná biografie bezprecedentní pohled do mysli jinak notoricky uzavřeného fotografa. Kniha Josef Koudelka: Next je bohatě ilustrovaná stovkami fotografií, včetně mnoha biografických a zákulisních snímků z Koudelkova života, a plná je i snímků z jeho tvorby od 50. let 20. století až po současnost.

Další články

TV Kosmas

Je nevyhnutelné mít „naději na naději“

Józef Tischner (1931–2000), kněz a filosof, představuje výraznou postavu polského myšlení, jeho vliv však překračuje hranice Polska. Vyšel z fenomenologické škol Romana Ingardena, od 70. let minulého století byl výraznou postavou disentu, stal se prvním kaplanem hnutí Solidarność. Po pádu komunismu zdůrazňoval význam etiky v nově kapitalistických společnostech.
 | Dominikánská 8, nakl. Triáda
TV Kosmas

PJTB podcast: Obrozenecký western ze Slovenska - Juraj Červenák

Proč jsou knihy Juraje Červenáka, obzvlášť ty ze série Stein-Barbarič-Jaroš, bestsellery? A dosahuje kvalit rudolfinských detektivek i novinka Zakletý klášter, startující sérii Šarkanovy poklady?
 | podcast Proč je to bestseller
TV Kosmas

Výpravy Jiřího Peňáse: Novohradské hory pohledem Josefa Kroutvora

Do třetího dílu Výprav Jiří Peňás přivedl vzácného hosta, Josefa Kroutvora, historika umění, esejistu, básníka a také poutníka. Josef Kroutvor mluví o svých osudových horách, o Šumavě, a hlavně o Novohradských horách, o tam skrytém koutu země, kterým Šumava končí, nebo začíná. Jak se tam dostal, jak na něj ta láska padla, co je na nich nejpůvabnější a nejdojemnější. Mluví ale i o jejich poválečném poničení, o rozdílu mezi divočinou a zdivočelostí.