Česko zvenčí - zasvěceně, s velkou znalostí faktů a s láskou

/ nakl. Edice N

S autorem knižní novinky Edice N Aleksanderem Kaczorowskim si povídal vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský. Hovořil nejen o knize, ale také o vztahu Poláků a Čechů, o podobnostech a rozdílech mezi dvěma blízkými, ale občas dramaticky odlišnými sousedními zeměmi.

Další články

TV Kosmas

Screenshot IF: Patricia Churchland - Biologický původ morálky

Neurofilozofka Patricia Churchland přichází s nezvyklým pohledem na to, odkud se bere morálka, a s ní i solidarita a péče o druhé. Její zdroj při zkoumání fungování mozku nenachází jen v náboženství, výchově a společenské etice, ale i v biologických procesech a evoluci. Důležitým souvisejícím objevem přitom je, že tyto schopnosti nejsou dány pouze člověku. Najdeme je také u dalších savců i jiných druhů živočichů. Jaké implikace to má pro fungování společnosti?
 | MFDF Jihlava
TV Kosmas

Válka zanechává nezhojitelné jizvy

Eli Beneš napsal svůj první román. Nepatrná ztráta osamělosti má pět set stran a těžké téma. A má nominaci na Magnesii Literu. Kudy vedla Pierrova cesta z Radia 1 přes časopisy Ultramix a Filter k rádiím Expres FM a Classic Praha, kde vzal nápad na příběh a kde vzal tolik času, aby ho sepsal.
 | Ondřej Aust, Mediář
TV Kosmas

Ceny Litera 2024: nominace - Petr Šesták: Vyhoření

Petr Šesták nejprve přečetl několik krátkých úryvků ze své novely Vyhoření a pak debatoval s diváky o cyklistech mezi auty, vlastních zkušenostech s kolem, autofikci i o nečekaném závěru příběhu. Moderoval Pavel Mandys. Vyhlášení vítězů proběhne 18. dubna v přímém TV přenosu.