Občan Habsburk

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Jsou národní mýty a stereotypy. Vypadají už tak zaprášeně, ale když se to tomu bambulovi nebo jinému hodí, jednoduše je probudí. K jednomu z nich patří, že Československo vzniklo v roce 1918 na zelené louce vlastně negací všeho habsburského. Jak velký je to omyl ukazuje kolektiv 25 historiků v knize, která má ambici vyměnit "sklerotický národovecký výklad dějin" za něco serióznějšího.

Další články

TV Kosmas

Anežka Charvátová, krotitelka tygrů

Každá literatura si může pohvizdovat, když má v nějakém jazyce takové zastání, jako mají různé podoby španělštiny v českých zemích v Anežce Charvátové. Její nadšení pro věc se naplno projevilo na překladu kubánského autora Guilerma Cabrery Infanteho a jeho knihy Tři truchliví tygři. Ta kniha asi dostane všelijaká překladatelská ocenění,ale hlavně: pár týdnů po vydání je první náklad fuč.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

AudioLolita

Lolita je ten zvláštní okamžik literatury, kdy se slovní mistrovství setkává s třaskavou látkou a dojde k výbuchu, který obletí svět a navždycky se zapíše do kánonu světové literatury. Vladimir Nabokov se rozhodl ve svých 54 letech napsat knihu o ději do té doby zcela nepopsatelném. O lásce dospělého postaršího muže k mladším dívkám. Kniha byla v několika zemích přísně zakázána a její autor byl kvůli ní stáhnut z nominace na Nobelovu cenu. Vyjde na začátku prosince jako audio.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Vzhůru do Rakety 09!

RAKETA je časopis pro děti zhruba 5-10 let staré, ale hravost není věkově omezena. Na 48 stránkách najdete příběhy, komiksy, zábavné hry, úkoly, tvoření, vaření, básničky i různé zajímavosti vždy na jedno konkrétní téma. Unikátní je v tom, že neobsahuje žádnou reklamu.